У Фінляндії розглядають можливість обговорення передачі Україні винищувачів Hornet

Фінляндія може розпочати обговорення передачі Україні своїх винищувачів.

Країна саме закуповує сучасні літаки на заміну старим винищувачам Hornet, передачу яких і планується обговорити. Про це заявила прем’єрка Фінляндії Санна Марін, передає Yle.

“Думаю, ми могли би обговорити Hornet чи можна було би запропонувати їх Україні, яка підготовка для цього потрібна”, зазначила прем’єрка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Повітряних силах сказали, як можуть допомогти МіГ-29 від Польщі та Словаччини

Вона наголосила, що поки усі розмови про винищувачі на початковому етапі і в цьому питанні буде потрібна широка співпраця між західними союзниками.

Наскільки відомо з відкритих джерел, зараз у Повітряних сил Фінляндії 55 винищувачів F/A-18 Hornet і біля 20 тренувальних моделей, є також старіші тренувальні моделі британських Hawk.

Фінляндія на заміну замовила у США 64 новітніх винищувачів F-35, їх мають поставити до 2026 року.

10 березня Україну відвідала прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін. Разом з президентом Володимиром Зеленським вона взяла участь у похованні Героя України Дмитра Коцюбайла. Також лідери країн поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну, що біля Михайлівського Золотоверхого собору.

Також приїхав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам. З іноземним посадовцем зустрівся президент Зеленський. Він подякував уряду, парламенту і народу Норвегії за всебічну допомогу Україні.