Росія підняла в небо спецлітаки: чи є загроза для України

У небі над Росією сьогодні активувалася російська спеціальна авіація, яка знаходиться у прямому підпорядкуванні апарату міноборони РФ.

Зокрема, піднялися одразу чотири спеціальних літаки. З них два належать до повітряних пунктів Ту-214ПУ-СБУС, один Ту-214ОН (модифікація для збору інформації за програмою “Відкрите небо”). Ще два Ту-154 злетіли з аеродрому “Чкаловський” у Москві у напрямі Архангельська, але повернули назад, повідомляє Defense Express.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пентагоні зробили важливу заяву щодо контрнаступу ЗСУ: коли чекати

Ту-214ОН під реєстраційним номером RF-64525 фактично є повітряним комплексом розвідки, як оптичної, так й радіотехнічної.

Ту-214ПУ-СБУС є спеціальною модернізацією Ту-204. Його призначення бути повітряним командним пунктом. Тобто містити у собі весь комплекс засобів для керування військами у небі. Для цього машина оснащена потужними засобами зв’язку. Цей літак може працювати у режимі ретранслятора та забезпечувати стійкий зв’язок між різними командними пунктами у випадку “нештатних ситуацій”, коли інші засоби зв’язку не працюють.

Розвідка західних країн вважає, що Росія накопичує авіацію на кордоні з Україною. Це може свідчити про те, що Москва має намір задіяти у військових діях більше літаків та гелікоптерів для підтримки загальмованого наземного наступу. Оскільки російські війська, що “застрягли” на східному напрямку, сильно виснажені, пише Financial Times.

У бойових діях може бути задіяно до 80% військової авіації. Ймовірно, російська армія намагатиметься вивести з ладу сили ППО України.

Про це також говорив голова Пентагону Ллойд Остін. На зустрічі союзників він дуже ясно дав зрозуміти, що “в нас мало часу, щоб допомогти українцям підготуватися до російського наступу, і що українці мають конкретні потреби це засоби ППО та боєприпаси до них”.

Переговори про ці поставки відсунули тему винищувачів на другий план.

“Якщо українці хочуть вижити їм необхідно мати якнайбільше засобів протиповітряної оборони та якомога більше боєприпасів”, – пише видання.

Сьогодні у Брюсселі відбулася дев’ята зустріч у форматі “Рамштайн”. У штаб-квартирі НАТО зібралися міністри оборони з понад 50 країн світу. Очолив зустріч голова Пентагону. На засідання прибув міністр оборони України Олексій Резніков.

Країни-партнери допоможуть Україні перейти в контрнаступ навесні, заявив Остін.

Остін прокоментував тему допомоги Україні авіацією. З його слів, рішення про надання чогось це рішення, яке ухвалює керівництво цієї країни. Голова Пентагону сказав журналістам, що у нього немає оголошень щодо бойових літаків.

Італія і Франція анонсували передачу Україні нових систем протиповітряної оборони SAMP/T.