Нацбанк спрогнозував, чи перейде Україна на євро після вступу до ЄС

Україна після майбутнього вступу до Європейського Союзу ще довго не буде готова до переходу з гривні на єдину європейську валюту.

Для нашої країни буде за краще мати власну валюту й незалежну монетарну політику. Про це в інтерв’ю “Економічній правді” розповів заступник голови Національного банку України (НБУ) Сергій Ніколайчук.

Його оцінки ґрунтуються на досвіді інших країн, які приєдналися до ЄС.

Зокрема, Ніколайчук порівняв ситуацію у Греції та Португалії із ситуацією у Чехії та Польщі. Перші перейшли на євро та зіткнулися із серйозними проблемами у монетарній сфері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створять державний запас нафти та нафтопродуктів

Водночас Чехія та Польща залишили власні валюти, хоча ще десятиліття тому планували перехід на євро. Їхня система виявилася стійкішою, ніж у Греції та Португалії, тому тепер країни Східної Європи не поспішають вступати в єврозону.

Більше того, за словами Ніколайчука, за останні 9 років Україна досягла прогресу у власній монетарній політиці. Це сталося після набуття Нацбанком інституційної незалежності після 2014 року.

“Тому, мені здається, не варто поспішати у напрямі відмови від власної валюти та автономної монетарної політики… Для нашої країни мати власну валюту, автономну монетарну політику це радше благо, ніж недолік”, резюмував Ніколайчук.

Національний банк України на 14 лютого встановив офіційний курс долара на рівні 36,56 грн. Він не змінювався з 21 липня 2022 року.

Євро за добу подорожчало на 3 коп. і коштує 39,09 грн, повідомляє сайт НБУ.

Офіційний курс польського злотого знизився менше, ніж на 1 коп. від рівня попереднього дня і становить 8,16 грн.