Польща готова передати Україні винищувачі F-16, але є умова

Польща може передати Україні свої винищувачі F-16.

Водночас це може відбутися лише у координації з НАТО, заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у коментарі журналістам.

“Як це було кілька місяців тому в контексті МіГів, так само і будь-яка інша повітряна сила буде реалізовуватися і, можливо, передаватися у погодженні із країнами Альянсу. Тут ми діятимемо у повній координації”, сказав він у відповідь на запитання про те, чи готова Польща передати Україні свої винищувачі F-16.

Літаки стануть однією з головних тем на зустрічі Rammstein, яка запланована 14 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка мінімальна кількість F-16 треба Україні: полковник ЗСУ сказав

F-16 це летюча платформа, багатоцільовий винищувач, так званий 4 в 1. Тобто, це платформа, яка може виконувати завдання:

наземної підтримки військ, тобто, як бомбардувальник;

штурмовика по землі;

перехоплювача ракет;

винищувача в повітряних боях проти винищувачів ворога й повітряних цілей літаків ворога.

Серед усіх сучасних винищувачів Україна хоче отримати саме F-16. Причиною тому є їхня багатофункціональність пілоти змогли б виконувати як бойові завдання, так і посилити захист неба. Про це під час брифінгу сказав речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

Пілоти розповідають, що можуть опанувати літаки й за кілька тижнів. Але, як пояснив Ігнат, літати і здійснювати посадку це одне, а от воювати на цих винищувачах інше.