Reuters: Дві європейські країни готові передати Україні нові системи ППО

Італія і Франція практично узгодили всі технічні деталі передачі Україні систем протиповітряної оборони SAMP-T.

Тепер справа за офіційним оголошенням політичного рішення, хоча, запевняють французькі дипломати, довго чекати не доведеться, повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Передбачається, що міністр оборони Франції Себастьян Лекорню 27 січня зустрінеться зі своїм колегою з Італії, Гвідо Крозетто. Обидві сторони, зазначає видання, бачать основним питанням зустрічі саме підготовку передачі SAMP-T.

“Було прийнято політичне рішення. Зараз тільки завершуються технічні деталі, тому що це складна система” – сказало виданню одне з джерел з дипломатичного середовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винищувачі від Франції: назвали умови для передавання Києву

Очікується, що незабаром президент Франції Еммануель Макрон і прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні оформлять це рішення, після чого офіційно його оголосять.

SAMP-T – наземна система класу “повітря-повітря” спільної розробки Італії та Франції. Дальність виявлення цілей становить до 80 км. Ключовими компонентами системи є ракета Aster 30 та функціональний радар Arabel. Цей ЗРК має мінімальний час реакції та високий темп стрільби – за 10 секунд вона може випустити всі ракети, які будуть знаходитися в пускових ложементах.

26 січня було офіційно оголошено, що Італія вирішила передати Україні ЗРК SAMP-T, Aspide, а також артилерію і дрони ізраїльського зразка.