Колишній голова СБУ Харківщини хотів захопити владу в перші години війни – Синєгубов

Колишній глава Харківського обласного управління Служби безпеки України Роман Дудін намагався взяти під контроль Харківську область в перші години війни Росії проти України.

Заарештований пізніше за підозрою у державній зраді Дудін спробував відсторонити керівництво області та міста 24 лютого 2022 року, розповів керівник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в інтерв’ю “Суспільному”.

“Керівника Служби безпеки Романа Дудіна я набрав 24 лютого перший. Це було близько 5 ранку. І запитав: “Що, таки да?”. Він каже: “Так. Йде вторгнення” – розповів глава ОВА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Харківщині представили нового керівника СБУ

За словами Синєгубова, до шостої години ранку він вже прибув до будівлі обласної адміністрації разом зі своїми заступниками, мером Харкова Ігорем Тереховим, заступниками мера і приступив до планування оборони міста. Однак о 10 ранку йому зателефонував Дудін і попросив дозволу перевірити кабінет губернатора – нібито СБУ отримала інформацію, що там побували російські диверсанти. Синєгубов дозволив голові СБУ провести всі необхідні дії.

“У той час ми з мером Ігорем Тереховим були поруч з адміністрацією на вулиці, тому що потрібно було координувати дії, шукати інші приміщення для того, щоб організовувати тероборону, Гуманітарні штаби. Я сказав Дудіну: “Так, будь ласка” – розповів він.

Синєгубов зазначив, що був шокований, коли побачив у Мережі фото свого кабінету, де було вимкнене світло, прибраний стіл і кабінет створював враження незайманого. Більш того, помічницю губернатора співробітники СБУ вигнали з кабінету зі словами “У нас такий наказ”, а потім співробітники “Альфи” вивели з кабінетів самого Синєгубова і Терехова.

Дудін весь цей час не брав трубку. Становище вдалося врятувати завдяки тому, що Синєгубов швидко поінформував про ситуацію Генеральну прокуратуру, Офіс президента – з ОПУ він вже говорив вранці – і секретаря РНБО. Після чого на зв’язок вийшов президент Володимир Зеленський та особисто наказав співробітникам СБУ покинути будівлю.

Синєгубов додав, що чим далі він розмірковував над цією ситуацією, тим більше ставало ясно, що це спланована провокація. Тим більше що Дудін віддавав такі ж накази по міській раді – але там чиновники просто проігнорували його.

“Моя особиста думка – це була однозначно спланована дія, тому що ми були з нею на зв’язку кожні 15 хвилин. Це була спеціальна провокація, щоб захопити владу в Харкові та Харківській області” – сказав він.

При цьому сам Дудін пізніше втік з міста з більшою частиною особового складу СБУ. У ніч з 24 на 25 лютого співробітники Національної поліції виявили, що будівля Харківського облуправління СБУ пустує повністю. На другому поверсі була величезна кількість боєкомплекту – “автомати, снаряди, патрони, снаряди до РПГ, гранатометів і все інше”.

“Ворота у двір відкриті, двері в будівлю СБУ відкриті” – додав Синєгубов.

Дудін пізніше вийшов на зв’язок – як виявилося, він вже був у Дніпрі, як і його співробітники. За словами самого Дудіна, він нібито отримав з Києва наказ висуватися на оборону столиці. До Харкова він повернувся лише 1 березня – в день, коли будівлю ОДА було знищено російською ракетою.

11 вересня 2022 року стало відомо, що за підозрою у державній зраді затримано колишнього начальника Управління СБУ в Харківській області. Йому було повідомлено про підозру у державній зраді та самовільному відході з місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану.

У Генеральній прокуратурі 12 вересня підтвердили, що йдеться про ексголову СБУ Харківщини Романа Дудіна. У той же день Дудін був заарештований за рішенням суду і поміщений під варту.