Bloomberg: МВФ готує програму для України на $14-16 млрд

МВФ розглядає багаторічний пакет допомоги для України на суму до $16 млрд, щоб допомогти покрити потреби країни та стати каталізатором для збільшення міжнародного фінансування. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела, констатує Liga.net.

Як зазначається, реалізація задуманої програми залежить від низки умов, зокрема схвалення з боку країн G7, донорів і кредиторів України, які забезпечують стійкість боргу країни.

Повідомляється, що план надання Україні багаторічного пакету допомоги розміром $14-16 млрд також вимагатиме внесення змін до правил кредитування МВФ, щоб фонд міг кредитувати країну, в якій йде війна.

Водночас уряду в Києві необхідно буде вжити низку заходів, окрім успішного завершення чотиримісячного безготівкового кредиту МВФ.

За інформацією джерел Bloomberg, програма МВФ розрахована на три-чотири роки та передбачає виділення від $5 до 7 млрд впродовж першого року.

"Є надія, що план буде узгоджено до кінця березня, а перший транш у найкращому разі надійде вже у квітні", – цитує свої джерела Bloomberg.

Як очікується, це допоможе збільшити фінансову підтримку України державними та приватними кредиторами.

Наприкінці грудня 2022 року Мінфін оприлюднив нові структурні маяки МВФ для України.