Як Росія придумала “голод” у Карабаху

Народний депутат України Володимир Крейденко долучився до ініціативи азербайджанських активістів і перевірив, чи дійсно в Карабаху є проблеми з постачанням харчування. Подібну інформацію активно розповсюджують контрольовані РФ вірменські ЗМІ. Повідомляють про те, що, мовляв, протести екоактивістів в Лачинському коридорі проти незаконного видобутку корисних копалин спричинили проблеми з постачанням їжі. Однак нардеп і активісти довели: це не так. Обдзвонивши місцеві сервіси з доставки їжі, вони переконалися, що Карабаські ресторани готові доставити будь-яку позицію з широкого асортименту меню.

Про це йдеться в сюжеті “Прямого каналу”.

12 грудня екоактивісти у Карабасі розпочали мирну акцію протесту на автошляху, який пролягає через місто Шуша. Люди виступають проти експлуатації родовищ корисних копалин на території, яка належить Азербайджану, але знаходиться під тимчасовим контролем Російської Федерації. Учасники акції не перешкоджають руху транспорту та не чинять жодних протиправних дій, однак їх намагаються звинуватити у створенні голоду и гуманітарної катастрофи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навчань ОДКБ не буде ‒ Вірменія відмовила Росії

Народний депутат України, співголова групи міжпарламентських зв’язків з Азербайджаном Володимир Крейденко продемонстрував, як працюють кремлівські пропагандистські кейси на території Азербайджану. Він організував замовлення їжі в ресторанах міста Ханкенді, столиці Карабаху, яке вірмени називають Степанакерт, аби продемонструвати, що жодного голоду там не існує.

“Ми можемо бачити соціальний експеримент, зараз він шириться в ютубі, де активісти замовляють їжу і у них все вдається, немає жодної гуманітарної катастрофи”, – запевняє депутат.

Неправдивдивою є й інформація про те, що в регіоні почали вводити обмеження в роботі закладів громадського харчування у зв’язку з начебто нестачею продовольства й економією енергії. На відео з розслідування, про яке згадує Крейденко, видно, що місцеві заклади громадського харчування в місті Ханкенді пропонують широкий асортимент страв на будь-який смак та працюють без обмежень в часі та кількості відвідувачів.

Натомість справжню гуманітарну катастрофу, яку влаштувала сама ж Росія, нині весь світ може спостерігати на тимчасово окупованих територіях України.

“Ми бачимо купу смертей, ми бачимо гуманітарну катастрофу, розбиті житлові будинки, інфраструктуру – і все це є якраз результат контролю і заходу РФ на територію незалежної країни”, – зауважує Крейденко.

Нині Азербайджан чинить опір будь-яким спробам Російської Федерації розхитати ситуацію в регіоні та підтримує Україну у боротьбі за демократичні цінності вільного цивілізованого світу.

Вірменія та Азербайджан, які восени 2020 року розпочали війну через Карабахський регіон, нині ведуть суперечку про Лачинський коридор. Із 12 грудня 2022 р. азербайджанські активісти блокують коридор, єдиний наземний зв’язок із Вірменією, на знак протесту проти незаконного видобутку корисних копалин.

Єреван звинуватив Баку в організації демонстрацій та створенні гуманітарної кризи у гірському анклаві. Парламент Вірменії заявив, що Карабах страждає від нестачі продовольства, медикаментів та палива після закриття коридору.

Азербайджан наполягає на тому, що блокади немає і цивільні автомобілі можуть вільно в’їжджати і виїжджати з нього.