Держдеп США відреагував на корупційні скандали в Україні

Звинувачення у корупції, які останніми днями призвели до відставок в українському уряді, не стосуються мільярдів доларів військової та гуманітарної допомоги, наданої Києву Сполученими Штатами Америки.

В адміністрації Джо Байдена дуже серйозно і відповідально ставляться до забезпечення належного нагляду за всіма формами допомоги, яку США надають Україні, заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс під час брифінгу.

“Адміністрація не знає про будь-які зловживання з американською допомогою в Україні, але всі поставки і кошти підлягають ретельному нагляду. Ми надзвичайно серйозно ставимося до цього”, сказав він.

Водночас Прайс визнав, що руйнування, спричинені російським вторгненням, ускладнили зусилля з відстеження зброї, а також економічної та гуманітарної допомоги, яку Вашингтон направив до Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнено чотирьох заступників міністрів та п’ятьох голів ОВА ‒ уряд ухвалив кадрові рішення

“Існують виклики, пов’язані з нинішньою ситуацією, в якій наші українські партнери перебувають в епіцентрі жорстокої атаки з боку Росії. Але ми серйозно ставимося до цього зобов’язання, і ми маємо можливості вживати заходи для забезпечення такої звітності”, додав він.

Речник Держдепу наголосив, що США вітають “швидкі і рішучі дії” України, її значні зусилля з протидії корупції, а також притягнення до відповідальності чиновників, якщо ті “не виконують покладені на них обов’язки”.

Він також наголосив, що США й надалі підтримуватимуть зусилля України щодо впровадження важливих антикорупційних реформ.

Минулого тижня Україну сколихнуло одразу два скандали. Один із закупівлею продуктів для військових Міністерством оборони, другий за участю заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського, якого спіймали на хабарі у $400 тис. під час закупівлі генераторів.