Зеленському – 45. Як змінився на посаді президента

Сьогодні президент Володимир Зеленський відзначає день народження. Зеленському виповнилося 45 років.

Перемігши на виборах у 2019 році, Володимир Олександрович став наймолодшим президентом в історії України. Gazeta.ua нагадує, як змінився Зеленський.

До президентства Володимир Зеленський був художнім керівником студії “Квартал 95”, власником студії. За фахом ‒ юрист.

На виборах у другому турі переміг попереднього президента Петра Порошенка з результатом 73,22% голосів виборців. Порошенко отримав 24,45%.

“Громадяни втомились від досвідчених, системних, надутих політиків, які за 28 років створили країну можливостей. Можливостей відкатів, потоків, дерибанів. Ми збудуємо країну інших можливостей. Де всі рівні перед законом, де є чесні та прозорі правила гри. Одні для всіх”, сказав Зеленський під час інавгураційної промови у травні 2019 року.

Наступного дня розпустив Верховну Раду 8-го скликання.

Того ж місяця вперше відвідав українських військових на Луганщині.

Скасував 161 указ попередників. Перейменував Адміністрацію президента на Офіс.

Перший закордонний візит Зеленський здійснив до Бельгії. Зустрівся у Брюсселі із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом і посадовцями Європейського Союзу.

Наступного місяця партія Зеленського “Слуга народу” перемогла на позачергових парламентських виборах, отримала 43,16% голосів. У парламенті створилася монобільшість із 254 нардепів від цієї партії.

Восени Зеленський відкрив Вищий антикорупційний суд. Звільнив з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Данилюка і призначив Олексія Данілова.

Провів найдовшу пресконференцію прес-марафон тривав понад 14 год.

Наприкінці року Зеленський зустрівся у Парижі з президентом країни-агресорки Російської Федерації Володимиром Путіним, президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

Тоді говорили про повне припинення вогню на Донбасі під цілодобовим спостереженням місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі та обмін полоненими “всіх на всіх”.

Через три роки Міністерство оборони України оприлюднить статистику РФ за дев’ять років війни жодного разу не дотримувалася домовленостей про припинення вогню.

2020-ий став роком кадрових змін в Офісі президента і Кабінеті міністрів.

У лютому Зеленський звільнив Андрія Богдана і призначив керівником ОП Андрія Єрмака, який супроводжував президента на міжнародних зустрічах.

Уже в березні парламент звільняє прем’єра Олексія Гончарука і за поданням президента призначає очільником уряду Дениса Шмигаля.

А восени змінили генерального прокурора замість Руслана Рябошапки призначили Ірину Венедіктову, яка балотувалася до парламенту за списком президентської партії.

Головним досягненням року Зеленський назвав початок земельної реформи і розвиток інфраструктури.

Підписав закон щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, який був однією з умов продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Запустили програму “Велике будівництво”, за рік побудували і відремонтували 6 583 км доріг.

Координував програму нині звільнений заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

Також запустили мобільний застосунок і вебпортал “Дія”, де українці можуть отримати послуги онлайн.

На початку 2021 року Зеленський запровадив санкції проти антиукраїнських телеканалів народних депутатів від “Опозиційної платформи За життя” Тараса Козака і Віктора Медведчука.

Також Рада національної безпеки і оборони ввела санкції проти Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Влітку президент вніс до парламенту законопроєкт “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті” про деолігархізацію.

Закон ухвалили і Зеленський його підписав. Цьому передувало запровадження Сполученими Штатами Америки санкцій проти олігарха Ігоря Коломойського.

Влітку запрацював ринок землі.

У липні президент призначив Валерія Залужного головнокомандувачем Збройних сил України.

Восени Україна та Європейський Союз уклали угоду “Про єдиний авіаційний простір”, яку ще називають “авіаційним безвізом” або “відкритим небом” з ЄС. До угоди готувалися багато років.

Також Зеленський вперше зустрівся із президентом США Джозефом Байденом у Вашингтоні.

24 лютого 2022 року, близько п’ятої ранку, Путін заявив про початок наступу на Україну. Російська Федерація розпочала повномасштабну збройну агресію. Ворог атакував з території РФ, Білорусі і тимчасово окупованого Криму.

Вранці Зеленський оголосив про введення воєнного стану. Верховна Рада запровадила.

“Ми працюємо, армія працює, працює весь сектор безпеки і оборони. Без паніки, ми сильні, ми всіх переможемо, бо ми це Україна. Слава Україні”, сказав президент у відеозверненні до українців.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

28 лютого президент підписав заявку на членство України в Європейському Союзі. 23 червня Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС. Рішення ухвалили всі 27 країн-членів блоку.

У квітні Зеленський повідомив про затримання Медведчука. Згодом підозрюваного в державній зраді й сприянні діяльності терористичної організації нардепа передали росіянам під час звільнення з російського полону 215 українських захисників. А цьогоріч Медведчука позбавили українського громадянства і мандата.

У липні Верховна Рада схвалила подання президента на звільнення Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України.

Того ж дня парламент дозволив президенту звільнити генпрокурорку Венедіктову. Зеленський підписав указ. Призначив генпрокурором Андрія Костіна, голову Комітету з питань правової політики.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Восени суд заборонив діяльність низки проросійських партій, зокрема ОПЗЖ і “Опозиційного блока”.

У грудні РНБО запровадила, а Зеленський затвердив санкції проти низки представників Російської православної церкви в Україні. Санкції, зокрема, запровадили щодо митрополита Павла Лебедя і колишнього нардепа Вадима Новинського. СБУ провела контррозвідувальні заходи.

Президент здійснив першу з 24 лютого поїздку за кордон до США, зустрівся із Байденом. Того ж дня американський президент підписав нову військову допомогу, яка включає, зокрема, оборонну ракетну систему Patriot.

Також Зеленський виступив у Конгресі. Представники Демократичної та Республіканської партій назвали промову президента України надихаючою і своєчасною.

Початок 2023 року ознаменувався рішенням закордонних партнерів про передачу Україні танків і відставками.

Цього місяця посади залишили п’ять заступників міністрів, заступник керівника ОП Тимошенко і п’ять голів обласних державних адміністрацій. Деякі відставки супроводжувалися корупційними скандалами.