Зеленський зустрівся з головою ОБСЄ

Президент України Володимир Зеленський провів переговори з головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Північної Македонії Буяром Османі.

Говорили про тиск на Росію, повідомляє Офіс президента.

Зеленський подякував ОБСЄ за підтримку починаючи з 2014 року. Він висловив сподівання, що під час македонського головування ОБСЄ використовуватиме всі засоби для тиску на Росію. У тому числі у питанні припинення порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступниця держсекретаря США прибула в Україну: яка мета візиту

“Потребуємо збільшення уваги ОБСЄ до двох ключових проблем: примусової депортації жінок і дітей на територію РФ та умов утримання українських військовополонених. Це для нас дуже важливі речі”, підкреслив Зеленський.

Він запросив ОБСЄ взяти участь у реалізації української “формули миру”.

Османі запевнив, що питання безпеки України є пріоритетом його головування. Північна Македонія надаватиме допомогу до перемоги над Росією.

21 грудня президент вперше покинув Україну від початку повномасштабного вторгнення Росії вирушив у США з робочим одноденним візитом.

У Вашингтоні президент провів переговори, зокрема, з американським колегою Джо Байденом, дав спільну з ним пресконференцію та виступив перед Конгресом США.

На тлі візиту Зеленського в Америку держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про надання нового пакета безпекової допомоги Україні на майже $1,85 млрд, який вперше включатиме ЗРК Patriot.

Загалом США надали Україні приблизно $21,2 млрд з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.