Аналітики ISW показали, що відбувається під Бахмутом: карти боїв

На Донбасі тривають важкі бої в Соледарі та під Бахмутом, тоді як на півдні Росія намагається “помститись” за удар по військовим у Макіївці.

Продовжується контрнаступ Збройних сил України на сході Харківської та заході Луганської областей, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

10 січня ЗСУ продовжли наступати на Луганщині уздовж лінії Сватове Кремінна. 8 січня українські війська звільнили Підкуйчанськ, що за 8 км на північний захід від Сватового. Російські окупанти тим часом ведуть обмежені контратаки поблизу міста, щоб відвоювати втрачені позиції у цьому районі. Росіяни атакували також біля Стельмахівки, що за 13 км на північний захід від Сватового.

На геолокаційних кадрах видно, як російський танк 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу веде вогонь по українських позиціях на захід від Площанки приблизно за 17 км на північний захід від Кремінної. Це свідчить про те, що українські війська підійшли ближче до траси Р-66 Сватове Кремінна. Також російські ЗМІ зазначають, що російські війська атакують українські позиції в районі Площанки, підтверджуючи, що російські війська втратили позиції біля Кремінної.

Український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські атаки поблизу Червонопопівки в 6 км на північ від Кремінної та Білогорівки в 10 км на південь від Кремінної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб повідомив хороші новини з передової

Бої на Донбасі тривають. Приватна військова компанія “Вагнер” здобула успіх у Соледарі 10 січня, зосередивши в там свої найбоєздатніші сили. Група “Вагнера”, ймовірно, сподівається використати нещодавні незначні тактичні успіхи, залучивши більше елітних активів у цей район.

Геолокаційні кадри, опубліковані 9 січня, показують, як сили групи “Вагнер” воюють у центрі Соледару. 10 січня у мережі з’явилися додаткові відеозаписи з “вагнерівцями” біля будівлі міської адміністрації в центрі Соледару. Російські “військові блогери” стверджували, що сили “Вагнера” просунулися в західні частини міста і що українські війська почали масово відступати з населеного пункту. Водночас засновник і фінансист групи “Вагнер” Євген Пригожин спростував ці заяви. ЗСУ досі ведуть запеклі бої за Соледар.

Так звані російські військові блогери також стверджували, що група “Вагнера” очищає Підгороднє (на південний захід від Соледару) і рухається на Красну Гору та Парасковіївку. Водночас український Генштаб повідомив про продовження бойових дій в інших населених пунктах поблизу Соледара, зокрема в Білогорівці та Підгородньому.

10 січня російські війська продовжили наземні обстріли Бахмута та його околиць. ЗСУ відбили атаки на сам Бахмут і на південь від Бахмута в районі Кліщіївки в 7 км на південний захід, Курдюмівки, що у 12 км на південний захід, і Майорська в 20 км на південний захід. Російські окупанти боролися за контроль над Кліщіївкою, щоб просунутися на північ і перерізати трасу Т0504 Часів Яр-Бахмут. Вони могли просунутися до північних кордонів Опитного (3 км на південь від Бахмута) і зараз знаходяться на південній околиці Бахмута.

Російські джерела продовжують обговорювати запеклі бої в промзоні на східній околиці Бахмута.

10 січня росіяни продовжили наземні атаки вздовж західних околиць Донецька. ЗСУ відбили російські атаки поблизу Водяного (на північно-західній околиці) та Мар’їнки і Побєди (на південно-західній околиці). Вороги атакували з-під Новомихайлівки (на південь від Донецька) у бік Побєди, приблизно за 4 км на південь від Мар’їнки.

Водночас російські сили не проводили жодних заявлених або підтверджених наземних атак у західній Донецькій чи східній Запорізькій областях і продовжували звичайний вогонь вздовж усієї лінії фронту міста Авдіївка-Донецьк і західної Донецько-східної Запорізької області.

Російське військове керівництво намагається представити подібні заявлені удари по районах українського зосередження як “відплату” за український удар по російських позиціях у Макіївці Донецької області 31 грудня, у результаті якого загинуло до 400 мобілізованих військовослужбовців. Російські війська обстріляли на півдні різні райони західного (правого) берега Херсонської області, зокрема Херсон із районами.

Українські війська завдавали ударів по скупченню ворога у Таврійську, Новій Каховці та Скадовському району Херсонської області.

Захоплення росіянами Соледара на Донбасі не означатиме, що місто Бахмут Донецької області опиниться в оточенні.

Російські окупанти не захопили Соледар, а інформація та заяви про нібито контроль над населеним пунктом, що поширюються ними, не відповідають дійсності, йдеться у новому звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни ISW.