Швейцарія заборонила Іспанії поставити Україні зброю свого виробництва – ЗМІ

Швейцарія не дозволяє Іспанії передати Україні певне озброєння швейцарського виробництва.

Для подальшого реекспорту деякі військові поставки потребують схвалення країни-виробника, заявила міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес, пише Europa Press.

“Ми розуміємо, поважаємо та приймаємо нейтралітет, але для постачання деяких позицій нам потрібна згода Швейцарії, якої наразі у нас немає”, сказала вона.

Роблес додала, що має намір звернутися до іспанського посольства у Швейцарії із проханням посприяти в отриманні такого дозволу.

Виступаючи перед іспанськими послами, які зібралися в Мадриді, очільниця міноборони заявила про направлення військової допомоги Україні та запевнила, що Іспанія продовжить підтримувати Київ у війні проти РФ у майбутньому. Зокрема шляхом надання притулку біженцям, тренування українських бійців та лікування поранених захисників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іспанія передала Україні перші американські “Яструби”

“Іспанії слід продовжувати нарощувати витрати на оборону, зважаючи на напружену глобальну безпекову ситуацію”, додала Роблес.

Вона нагадала, що Іспанія почала допомагати Україні з початку широкомасштабного вторгнення Росії ще 11 місяців тому. Крім того, міністерка відзначила військове посилення місій НАТО зі стримування на східному фланзі Альянсу та прихильність до Іспанії колективної оборони.

Раніше прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що в Іспанії запрацює навчальний центр для українських військових. Прем’єр Іспанії приїжджав в Україну у квітні. Тоді повідомляв про допомогу боєприпасами, броньованими транспортними засобами.

Також Іспанія передала Україні системи протиповітряної оборони Hawk, батареї зенітно-ракетного комплексу Aspide.