В Yasno зробили невтішну заяву щодо вимкнень світла у Києві

У Києві електроенергію, швидше за все, відключатимуть і у світло-сірих зонах графіка.

Причиною стало зростання обсягів споживання електроенергії у столиці, зокрема, і через похолодання. Про це повідомив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко у Facebook.

“Обсяги обмежень зараз такі, що світло, найбільш імовірно, відключатимуть у світло-сірих зонах графіка. Це складно прийняти після тривалого часу без відключень, але така наша нова реальність зараз. Генерація не збільшиться, а споживання росте”, повідомив Коваленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Києві проблеми з електропостачанням: в YASNO пояснили причину

Нагадаємо, білий колір у графіку гарантує світло, сірий відсутність постачання електроенергії, а світло-сірий можливе відключення.

Коваленко пояснив, що найпершою задачею із забезпечення електроенергією у диспетчерів є підключення критичної інфраструктури. Це лікарні, пожежні частини, комунальні підприємства. Зазвичай вони споживають 2530% загальних обсягів.

“Саме тому енергетики збалансовано розподіляють решту електроенергії між побутовими споживачами і бізнесами за чергами і групами. Між обсягами для населення і бізнесу повинен бути баланс. На новорічні свята населення не відключали саме через те, що відключили бізнес. А зараз, коли об’єми споживання промисловості зростають, вони мають такі ж пропорційні обмеження, що й населення”, пояснив гендиректор Yasno.

Українці почали споживати більше електроенергії через низьку температуру, посилену сильним вітром. Також зросло споживання промисловістю та бізнесом.

Внаслідок цього зріс дефіцит потужності, зокрема й уночі, повідомляє Укренерго.

Для балансу в енергосистемі в областях діють ліміти споживання. Чимало регіонів їх вже перевищили. Там енергетики почали аварійні вимкнення.

Крім того, у деяких областях сильний вітер пошкодив мережі операторів системи розподілу. Зараз там тривають ремонтні роботи. У прифронтових регіонах на сході й півдні ситуація з електропостачанням теж залишається складною через бойові дії.