“Довіри до Путіна нема” – Китай чекає перемоги України

Російський диктатор Володимир Путін не повідомляв китайському лідеру Сі Цзіньпіну про плани широкомаштабного нападу на Україну. У Китаї вважають, що Росія ймовірно програє цю війну.

Раніше повідомлялось, що Сі Цзіньпін ще 4 лютого 2022 року міг знати про плани Путіна почати війну проти України. Проте п’ятеро китайських чиновників, які знайомі з ситуацією, спростували цю інформацію, пише Financial Times.

У Китаї зазначають, що Путін лише сказав лідеру Китаю про те, що “якщо Україна провокуватиме Росію, то отримає відповідь”. Тоді в Китаї вважали, що буде локальний військовий конфлікт, а не повномасштабне вторгнення. Через це в Китаї навіть понизили у посаді заступника міністра закордонних справ Ле Юйчен, бо не зміг спрогнозувати початок війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін запросив “друга” Сі Цзіньпіна до Москви відео

Попри декларовану співпрацю з Росією деякі китайські чиновники зазначають, що “їхня країна не довіряє Путіну”. Зараз Китай хоче продемонструвати, що готовий стримати Путіна, якщо той наважиться застосувати ядерну зброю, та взяти участь у післявоєнній відбудові України.

Сі Цзіньпінь ж намагається бути миротворцем та заявляє Путіну про необхідність припинити війну. Вважають, що Росія не зможе перемогти та стане слабкою державою.

США стежать за кожним рішенням Китаю про допомогу Росії у сфері безпеки. Якщо вони будуть неприйнятними, Вашингтон може застосувати свої важелі впливу. США не раз пояснювали владі в Пекіні, якою буде ціна допомоги РФ у систематичному ухиленні від санкцій або у сфері безпеки, яку потім використає у війні проти України.