Мішель повідомив, скільки коштів ЄС передав Україні

Європейський союз та його країни-члени від початку повномасштабної російської агресії надали Україні негайну допомогу загальним обсягом близько 50 млрд.

Президент Європейської ради Шарль Мішель сказав про це на пресконференції у Брюсселі після підписання Декларації ЄС-НАТО, повідомляє “Укрінформ”.

“Вперше у нашій історії ми надали летальне військове озброєння Україні через Європейський фонд миру лише за кілька годин після того, як розпочалася війна. Наразі ми виділили на це понад 3 мільярди євро – додатково до масштабних військових надходжень від країн-членів. Ми об’єднані у підтримці України, наданні їй дипломатичної, фінансової та політичної підтримки. ЄС і його країни-члени разом надали близько 50 мільярдів євро допомоги”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС і НАТО підписали двосторонню декларацію про партнерство

Мішель відзначення зближення ЄС і НАТО. Вони прийняли стратегічні документи, які визначатимуть майбутнє їхньої безпеки Стратегічний компас у ЄС та нову Стратегічну концепцію у НАТО.

“Війна РФ проти України вразила обидві наші організації та зблизила нас. Ми стали сильнішими. НАТО посилило свою присутність у Східній Європі та у Швеції й Фінляндії. Путін хотів бачити менше НАТО, але домігся протилежного результату він отримав більше НАТО, і матиме більше ЄС. Ми прискорюємо процес розширення у Західних Балканах та прийняли історичне рішення надали статус країн-кандидатів Україні та Молдові і європейську перспективу для Грузії”, пояснив він.

Відносини НАТО з Російською Федерацією залишаться напруженими навіть коли війна в Україні закінчиться.

Ситуація з безпекою в Європі змінилася назавжди, і це слід визнати, заявив 8 січня генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ на конференції з безпеки у Селені.

Столтенберґ наголосив, що перемога російського диктатора Володимира Путіна у війні проти України небезпечна для всього Північноатлантичного Альянсу.