Може сісти на вісім років ‒ справу одіозного митрополита РПЦ передали до суду

Служба безпеки України направила до суду справу стосовно керівника Тульчинської єпархії так званої УПЦ МП, що у Вінницькій області митрополита Іонафана.

Його звинувачують публічному виправдовуванні російської збройної агресії проти України. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

На цей час зібрані беззаперечні докази вини представника російської церкви. Йому загрожує до восьми років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОПЗЖ, митрополит і Табачник: кому оголосили підозри у зраді і колабораціонізмі

“Як свідчать матеріали слідства, фігурант поширював серед вірян пропагандистські листівки, де закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України. Також на одному із сайтів РПЦ розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів”, ‒ йдеться у повідомленні.

В СБУ наголосили, що під час обшуків у митрополита вдома та в релігійних спорудах знайшли, зокрема, комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій. Знайдено також прокремлівські агітки та літературу.

“Ініційована СБУ експертиза вилучених матеріалів підтвердила факти незаконної діяльності митрополита”, ‒ повідомляють в СБУ.

Його дії підпадають під чотири статті Кримінального кодексу України.

У суботу, 7 січня, президент України Володимир Зеленський своїм указом призупинив громадянства 13 священників РПЦ в Україні. Серед них і Єлецьких Анатолій Іванович митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан, якому СБУ вручила підозру у держзраді.

У листопаді Служба безпеки України повідомила про нові підозри митрополиту московської церкви з Вінницької області Іонафану, який виправдовував російську агресію. Він закликав до захоплення державної влади і порушення меж кордону України.