Чи був хабар: юристи знайшли “білі плями” у справі Філатова

Юристи знайшли дивні нестиковки у справі Філатова-Микитася

В одній із програм, юристи Андрій Вігиринський та Геннадій Дубов звернули увагу на суперечливі факти у резонансній справі про хабар мера Дніпра Бориса Філатова. Нагадаємо, це одна з найгучніших справ 2022 року. У жовтні минулого року мер Дніпра Борис Філатов озвучив інформацію про те, що нардеп VIII скликання Максим Микитась пропонував йому хабар у розмірі 22 млн. євро за можливість будувати метро в місті. Однак, незважаючи на гучний піар, при детальному аналізі матеріалів у справі виявились незвичайні факти.

Геннадій Дубов акцентував увагу на тому, що детектив НАБУ “випадковим чином” опинився у Дніпрі та прийняв усну заяву Філатова та протокол. Того ж дня справу було зареєстровано вже в Києві.

Юристи помітили ще одну деталь: суд призначив заставу у розмірі 260 млн. грн. Це на 60 млн більше, ніж просили детективи НАБУ. Обґрунтуванням такої застави для суду стала “гіпотетична участь Микитася у неправомірних діях”. Чи не доказова база, а “гіпотетична участь”. Доволі незвичайно для такої справи, адже під формулювання “гіпотетична участь” можна підвести будь-якого громадянина України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одному колишньому нардепу оголосили підозру взяв у бюджету понад 100 тис. грн

Андрій Вігиринський зазначив ще один факт: що суд, виносячи рішення про заставу, керувався оцінкою моральних якостей обвинуваченого. Висловлююся простою мовою, те, що Микитась колись був депутатом, дозволило суду припустити, що він не дуже хороша людина. А це вже ставить під сумнів базове поняття презумпції невинності – один із основоположних принципів судочинства, який полягає в тому, що особа вважається невинною, поки її провина в скоєному злочині не буде доведена в порядку, передбаченому законом, і встановлена вироком суду, що набрав законної сили.

У справі Микитася – Філатова ще багато “білих плям”. Фактом залишається те, що чим більше у справі припущень та припущень, тим простіше захист вигратиме його в суді.

Борису Філатову не звикати змагатися із серйозним опонентом. Якось йому навіть вдалося виграти суперечку з президентом Володимиром Зеленським про ремонт мосту. У цій суперечці суд став на бік Філатова.

Колишнього нардепа Максима Микитася залишили в СІЗО. Але апеляція зменшила альтернативну заставу до 100 млн грн, повідомляє Центр протидії корупції.

Рішення ухвалила колегія суддів Апеляційної палати ВАКС у складі Дмитра Михайленка, Миколи Глотова й Даниїли Чорненької. Раніше, Вищий антикорупційний суд взяв під варту колишнього народного депутата Максима Микитася, якого підозрюють у пропозиції 22 млн хабаря меру Дніпра Борису Філатову.