Стало відомо, скільки захисників з Азовсталі перебуває в полоні росіян

У російському полоні досі перебуває приблизно 2 тис. українських військових, які боронили Маріуполь на Донеччині.

Точну кількість полонених називати не можна з міркувань безпеки. Про це повідомила співзасновниця Асоціації родин захисників Азовсталі Галина Клемпоуз, передає “Еспресо”.

“Ми не можемо публікувати точну кількість, бо це може вплинути на ситуацію. У полоні досі перебувають близько двох тисяч оборонців Азовсталі жінки й чоловіки”, сказала Клемпоуз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обмін Медведчука на “азовців”: з’явилися нові деталі

Вона підкреслила, що після повернення з полону захисникам необхідний певний час для проходження “всіх потрібних процесів”.

“Це індивідуальні процеси. Якогось певного часу на певні процедури визначити неможливо, все залежить від стану здоров’я. Якщо брати узагальнено то це місяць півтора бажано їх не турбувати. І щоб вони перебували під наглядом лікарів з опікою рідних людей поруч. Це індивідуальні моменти, бо багато хто отримав поранення в Маріуполі, багато захисників отримали загострення стану свого здоров’я під час полону. Конкретних термінів назвати нереально”, пояснила Клемпоуз.

21 вересня торік в рамках обміну з російськими окупантами вдалося звільнити 215 українських захисників. 200 захисників обміняли на зрадника Віктора Медведчука. Інших на 55 полонених росіян. Це найбільший обмін з 24 лютого.

Серед звільнених також захисники Азовсталі, які чотири місяці перебували у російському полоні.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів. 20 травня командир полку “Азов” підполковник Денис Прокопенко заявив, що найвище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров’я військовослужбовців гарнізону й припинення оборони Маріуполя.