Що генсек ООН думає про “різдвяне перемир’я” Путіна: речник відповів

Речник генсека Організації Об’єднаних Націй Стефан Дюжаррік прокоментувати рішення президента Росії Володимира Путіна про нібито припинення вогню в Україні на православне Різдво.

Жодне тимчасове перемир’я “не замінить справедливого миру відповідно до Статуту ООН та міжнародного права. Так Дюжаррік висловився про “різдвяне перемир’я”, передає “Укрінформ”.

Водночас підкреслив, що генсек ООН Антоніу Гутерреш вітає будь-яке перемир’я в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кислиця розкритикував генсека ООН за пропагандистський вираз

“Можливість перспективи цього святого періоду, з припиненням усіх бойових дій, завжди вітається генеральним секретарем”, зазначив Дюжаррік.

5 січня Володимир Путін наказав ввести режим припинення вогню в Україні з 12:00 6 січня до 24:00 7 січня. Путін заявив, що робить це з урахуванням звернення патріарха Російської православної церкви Кирила.

Кремль хоче використати Різдво як прикриття, щоб хоч ненадовго зупинити просування українських військових на Донбасі та підібратися ближче до позицій ЗСУ, пояснив президент Володимир Зеленський.

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) припустили, що Путін оголошенням “різдвяного перемиря” хоче зашкодити репутації України й перехопити ініціативу на полі бою.