Що буде з пальним, цінами на продукти, курсом долара: прогноз експертів

2022-й запам’ятається українцям паливною кризою, значним подорожчанням продуктів, ростом інфляції та курсу долара.

Експерти розповіли Gazeta.ua, чого чекати у новому році.

Що буде з цінами на пальне

Для подорожчання пального в Україні немає жодних причин. Валюта стабільна, аграрії пішли на умовні канікули. Розпочався сезон низького споживання, розповів Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії “Нафторинок”.

“5 грудня набрав чинності перший нафтовий пакет санкцій: у Європі заборонили використовувати морську російську нафту. Очікували, що напередодні сировина стрімко подорожчає. Але європейські трейдери підготували запаси. Тому вартість нафти обвалилася з 85 до 77 доларів за барель. На український ринок уже заходять дешеві нафтопродукти бензин, дизпаливо, скраплений газ. Це дає надію, що Новий рік зустрінемо зниженням цін на заправках. Щонайменше літр пального мав би подешевшати на 5 гривень. Щоправда наші роздрібні оператори зможуть знизити ціни на 1-2 гривні, або під новорічні свята розщедряться на шалені знижки. Поки літр бензину марки А-95 у середньому продають по 51,07, дизпалива 54,76 гривні”, – говорить Сіренко.

Новий рік зустрінемо зниженням цін на заправках. Щонайменше літр пального мав би подешевшати на 5 гривень

Пальне та мастила з лютого подорожчали на 59,4 відсотків, транспортні послуги – на 29, за даними Держстату.

“Через новини про ймовірний дефіцит пального у листопаді обсяги імпорту по деяким позиціям нафтопродуктів зросли на 30 відсотків. Це реакція на попит, а не на зростання споживання. Люди купують пальне про запас. Раніше аграрний сектор нафтопродукти починав заготовляти у січні-лютому. Цього року через побоювання у листопаді-грудні”, – каже експерт.

За словами Сіренка, інформація про те, що використання генераторів значно збільшило попит на пальне не зовсім правдива.

“По-перше, з початку війни продажі зменшилися на 30-50 відсотків у різних мережах. Багато українців виїхали з країни, інші – вирішили економити на пальному. По-друге, генератори є двох видів. Перші малої потужності, які потребують 1-3 літри бензину на годину. Суттєво на зростання обсягів споживання вони не впливають. Інша справа великі промислові генератори, для яких потрібні десятки літрів пального. Але споживання зростає лише кілька годин на добу. Знову ж таки – не у всіх регіонах”, – підсумував Олександр Сіренко.

Вартість продуктів

Найбільше за рік в Україні подорожчали яйця – на 98,8%, за даними Держстату. Фрукти та овочі за рік додали 63,9 і 63,2% відповідно. Риба подорожчала на 45,5, хліб – 32, цукор – 29,7, макарони – 29,6, вершкове масло – 27,3, м’ясо – 24,2, молоко – 19,8, соняшникова олія 12,5%.

“Наступного року рівень цін залежатиме від того, скільки часу триватиме активна фаза бойових дій. Чим раніше завершиться війна, тим раніше розпочнеться цінова стабілізація в країні. Поки прогнозувати щось важко. Ми не знаємо, на скільки ще буде пошкоджена енергетична система, чи будуть змушені підприємства зупиняти роботу. Крім того, багато з них уже використовують генератори. А це додаткові витрати під час виробництва. Вони обов’язково відіб’ються на вартості товарів”, – говорить економіст Борис Кушнірук.

Чим раніше завершиться війна, тим раніше розпочнеться цінова стабілізація в країні

За словами експерта, навіть в умовах війни в Україні потрібно стимулювати ділову активність та зростання обсягів виробництва. Тоді будуть збільшуватись заробітки українців.

Курс долара, інфляція

Споживча інфляція в Україні залишається на рівні 26,5%. Основними чинниками її зростання у Нацбанку називають наслідки воєнних дій та окупації частини територій. Це впливає на збільшення виробничих витрат бізнесу, призводить до дефіциту продукції.

У лютому Національний банк встановив фіксований курс валют на рівні 36,6 грн за долар. До повномасштабної війни він був плаваючим. Залежно від ситуації на валютному ринку, міг змінюватися щодня. У середньому долар продавали по 28 грн.

“Фіксований курс валют чинний виключно на період воєнного часу. Прогнозувати, скільки коштуватиме долар наступного року, важко. Зберігається невизначеність через війну. Якщо ситуація розвиватиметься так, як цього очікують українці, то прогнози уряду та бізнесменів щодо курсу долара є песимістичними”, зазначив економіст Ярослав Жаліло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Економіка працювати майже не буде” чим Україні загрожують росіяни

Уже сьогодні бачимо достатньо активний приплив валюти в країну. Він пов’язаний з міжнародною допомогою.

“Нацбанк не просто підтримує стабільність фіксованого курсу, а ще й поповнює валютні резерви. Вони уже перевищують ті, що були на початку війни. У бюджеті на наступний рік передбачено, що дефіцит покриватиметься переважно за рахунок зовнішніх запозичень. Крім того, ближче до перемоги розпочнеться активний процес відновлення України. Він безпосередньо пов’язаний з припливом величезних обсягів коштів. Нацбанк намагатиметься проводити антиінфляційну політику. На наступний рік регулятор запланував 20 відсотків інфляції. Це достатньо поміркований прогноз”, – говорить Ярослав Жаліло.

Через обстріли енергетичної інфраструктури України з боку РФ падіння ВВП у листопаді може становити 41%, а за підсумками року економіка скоротиться на 33,2%, але наступного року уряд прогнозує зростання економіки.