Як не залишитися без медичної допомоги на свята: п’ять речей, які потрібно зробити

У Національній службі здоров’я надали поради українцям, як завчасно перед святами подбати про доступ до медичної допомоги.

У службі наголосили, що така допомога може знадобитися раптово. Ось п’ять речей, які варто зробити перед святами пацієнту.

Уточніть графік роботи сімейного лікаря

Якщо у вас укладена декларація з сімейним лікарем уточніть, як він працює під час свят. Можливо він планує відпустку.

Якщо у вас немає декларації з лікарем пам’ятайте, ви можете звернутися до будь-якого лікаря первинки без укладеної декларації під час війни. Однак уточніть, де знаходиться найближча амбулаторія та графік прийому лікарів.

Домовтеся з лікарем про спосіб зв’язку

Часто лікарі дають свій номер телефону пацієнтам з якими уклали декларацію. Зокрема, щоб швидко виписати направлення чи рецепт за Програмою медичних гарантій.

Уточніть у лікаря, чи можете ви з ним зв’язатися у разі чого під час свят зручним способом: заталефонувавши, або написавши у месенджер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які вітаміни потрібно приймати взимку для підвищення імунітету: поради

Перевірте “Доступні ліки”

Якщо ви отримуєте препарати за програмою “Доступні ліки” перевірте чи не закінчуються ліки. Якщо ви бачите, що їх не вистачить до кінця свят краще завчасно звернутися до лікаря за новим рецептом та отримати препарати в аптеці.

Оновіть домашню аптечку

Кінець року саме час перевірити ліки в домашній аптечці. Перевірте термін придатності ліків, які залишилися.

Дізнайтеся альтернативний номер виклику бригади екстреної медичної допомоги

На випадок, коли номер 103 перевантажений краще мати під рукою альтернативний номер екстреної допомоги у вашому населеному пункті або районі.

Альтернативний номер телефону екстренки можна дізнатися в місцевих органах влади, зокрема на сайтах територіальних громад.

В Україні підтвердили 4286 нових випадків захворювання на коронавірус з 2 грудня по 8 грудня.

56 хворих померли від ускладнень недуги минулого тижня. Одужали 5930 осіб, повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Серед інфікованих 463 діти, медпрацівників 107. Також за минулий тиждень госпіталізували 2711 осіб.

За весь час пандемії в Україні підхопили коронавірус 5 350 380 осіб. Одужали 5 222 854 людини, летальних випадків 110 694.