Вчені кажуть, що знайшли древню анімацію

Археологи виявили на стародавньому горщику анімацію.

Його відкопали ще 1967 року у Спаленому місті на південному сході Ірану, повідомляє Science Alert.

На кухлі випалені червоні ескізами козла, що стрибає. Зображення оживає, коли ваза обертається. Археологи назвали знахідку найдавнішою анімацією.

На п’яти послідовних зображеннях рогатий цап підстрибує. Він так намагається з’їсти листя дерева. Воно могло символізувати ассирійське дерево життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи показали скарб вікінгів

Кубок виставлений у Національному музеї Ірану. Йому близько 5200 років.

“Перські гончарі опановували ранні концепції анімації задовго до того, як винахідники XIX століття досягли аналогічного ефекту. Це свідчить, що люди протягом тисячоліть були зачаровані рухом тварин і намагалися зафіксувати серію послідовних зображень”, зазначили вчені.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з’явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.