Україна може отримати зброю, яку РФ вважає “червоною лінією” – Кулеба

Західні партнери можуть передати Україні в наступному році танки та далекобійні ракети ATACMS.

Росія раніше заявила, що передача далекобійних ракет Україні стане “червоною лінією”. Про ймовірне постачання згаданої зброї 2023 року заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю “РБК-Україна”.

“Нам як мед, так і ложкою. Ми понад рік боролися за Patriot, отримали їх. І всі такі: Patriot це добре, але що в нас там з танками та ATACMS? Коли отримаємо танки й ATACMS, думаю, скажуть: що в нас з авіаносцями й підводними атомними човнами, коли ми їх отримаємо?”, сказав Кулеба.

На уточнювальне питання, чи є у Кулеби впевненість, що в наступному році Україна таки отримає танки, ракети ATACMS і сучасні ударні дрони, міністр відповів:

“У наступному році так. Але це залежатиме і від ситуації на полі бою”.

Міністр нагадав, що шлях до ухвалення рішення про передачу систем протиповітряної оборони був довгий, тому важливо “лишатися в раціональному полі”.

“Не кажу, що ми отримаємо всю зброю за тиждень чи за місяць, але не очікую нічого складнішого за історію з Patriot. Вони не реалізуються (інші рішення. Gazeta.ua), можливо, всі в один день, але це як в комп’ютерній грі: ти відкриваєш рівні один за одним”, сказав він.

14 вересня речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що США визнають “безпосередньою стороною конфлікту” в Україні, якщо ті вирішать надати Києву ракети більшої дальності. Мовляв, Вашингтон “перетне червону лінію”, надавши Україні такі ракети.

Держдеп відреагував на це. Заявив, що надають Україні зброю для захисту територіальної цілісності від російської агресії.

США навряд чи найближчим часом поставлятимуть Україні далекобійні ракетні системи ATACMS, незважаючи на успішні контрнаступальні дії української армії. Причиною назвали те, що ситуація на полі бою поки що не змінилася настільки, щоб говорити про різку зміну стратегії підтримки України, пише СNN.