Вчені США зробили прорив у дослідженні ядерного синтезу: що відомо

У США здійснено прорив у сфері дослідження ядерного синтезу. У Ліверморській Національній лабораторії Лоуренса в Каліфорнії вчені вперше в історії успішно провели реакцію ядерного синтезу, яка показала чистий приріст енергії.

Таким чином, цей вдалий експеримент означає величезний крок у багаторічних роботах з пошуку нескінченного джерела чистої енергії, повідомляє CNN.

Передбачається, що офіційно Міністерство енергетики США оголосить про науковий прорив 13 грудня. Успіх експерименту дозволяє говорити про можливе отримання технології ядерного синтезу, яка дозволить покінчити із залежністю від викопних джерел енергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили одразу трьох лауреатів Нобелівської премії з хімії

Принцип роботи ядерного синтезу – два або більше атома зливаються в один більший. При цьому генерується величезна кількість енергії у вигляді тепла, яке, своєю чергою, є ключем до виробництва енергії – його можна застосовувати для нагріву води та генерації пари, яка зможе обертати силові турбіни та виробляти електрику. Саме такий синтез живить Сонце.

Єдиною проблемою є довгий і недороге підтримання синтезу протягом досить довгого часу, щоб його використання було економічно виправданим. Відповідно, необхідно виконати додаткову роботу, щоб термоядерний синтез міг генерувати електроенергію в комерційних масштабах.

Раніше Китай вперше задіяв термоядерний реактор, зробивши крок до розвитку технології, яка може стати новим потужним джерелом енергії. Реактор HL-2M Tokamak в китайському Ченду спроєктували для плавлення гарячої плазми з температурою 150ºС млн, що понад 10 разів гаряче, ніж ядро Сонця.