Не викидайте жовтки: вчені з’ясували нову користь яєць для здоров’я

Науковці з’ясували, що яйця можуть покращувати когнітивні функції.

Нове дослідження опублікували в журналі Nutritional Neuroscience.

Медики провели тести з учасниками, які оцінювали когнітивні функції в різні моменти під час дослідження. В експерименті взяли участь 79 осіб віком від 18 до 75 років.

Вчені дійшли висновку, що вживання яєць і, як наслідок, гідролізату яєчного білка NWT-03 не допомогло учасникам покращити тест на психомоторну пильність. Однак тест на час реакції виявив кращі результати.

“Під час дослідження ми вивчили корисний хімічний склад яєць і те, як гідролізат яєчного білка, який утворюється внаслідок розщеплення, може бути корисним для здоров’я”, розповів автор Кіран Кемпбелл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пироги можна, а котлети не варто: яку їжу краще підготувати для блекауту

Виявилося, що гідролізат компонента NWT-03 має здатність покращувати когнітивні функції в області виконавчої функції. Ця область відповідає за саморегуляцію, креативність, концентрацію уваги, міркування, оперативну пам’ять, гальмівний контроль і психіку, гнучкість серед інших функцій мозку.

Довгий час люди звикли думати, що вживання занадто великої кількості яєць, включно з жовтком, багатим харчовим холестерином, шкідливе для здоров’я. Однак нові дослідження показують, що рівень холестерину в крові мало залежить від споживання холестерину з їжею.

“Яєчний жовток також містить цінні та корисні для здоров’я фітонутрієнти, як-от холін, лютеїн і зеаксантин. Ці поживні речовини також можуть впливати на покращення когнітивних функцій”, додав Кемпбелл.

Протягом жовтня в Україні суттєво зросли ціни на яйця. Це сталося з двох причин. По-перше, знищення птахофабрик у Чорнобаївці на Херсонщині, а також на Донеччині та Луганщині. По-друге, нестача курей та скорочення виробництва яєць, заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич.