Норвегія підготувала Україні пакет допомоги на $100 млн – Зеленський

Норвегія оголосила про новий пакет підтримки для української енергетики обсягом $100 млн.

Саме для відновлення української енергосистеми після російських ударів, повідомив президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні, інформує Gazeta.ua.

Він нагадав, що Україна отримує від цієї скандинавської країни і оборонну, і економічну, і дуже важливу політичну підтримку, а також велику гуманітарну допомогу.

“Допомагає Норвегія й із закупівлею газу. Будемо працювати разом і над відбудовою України. Я ще раз хочу вам подякувати”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Норвегія завантажила гігантський літак допомогою для ЗСУ: ЗМІ показало фото

Зеленський зауважив, що під час церемонія вручення Нобелівської премії миру вперше прозвучала українська мова. Він привітав Центр громадянських свобод та його очільницю Олександру Матвійчук з лауреатством, а також усіх українських правозахисників із таким визнанням.

“Символічно, що церемонія відбувається саме в цей день у Міжнародний день прав людини. В Україні до цього року не було національного дня вдячності й поваги до правозахисного руху усіх, хто присвячує життя захисту й відновленню прав людей. Тепер такий день установлений і буде відзначатися щорічно саме 10 грудня День прав людини”, заявив президент.

У столиці Норвегії Осло, 10 грудня, пройшла церемонія вручення Нобелівської премії миру.

Цього року премію вперше присудили українцям. Серед лауреатів ‒ український Центр громадянських свобод, який очолює Олександра Матвійчук.

Нагородили також російську організацію “Меморіал” та білоруського правозахисника Алеся Біляцького.