Близький до Путіна політик накрав землі в Україні

Сімейна компанія колишнього міністра сільського господарства Росії і давнього соратника президента РФ Володимира Путіна Олександра Ткачова “Агрокомплекс” захопила сільськогосподарські угіддя трьох українських агрохолдингів площею 400 тис. акрів на захоплених територіях.

Захопили землю агрохолдингів “Агротон”, HarvEast Holding і “Нібулон”, пише The Wall Street Journal.

Ситуацію розслідують військові та цивільні спецслужби України, а також прокуратура розслідують ймовірну експропріацію.

“Росія бере під свій контроль економіку на окупованих територіях і використовує цей контроль для того, щоб контролювати всю територію”, розповів гендиректор української сільськогосподарської компанії HarvEast Holding Дмитро Скорняков.

У травні за землі HarvEast боролося угрупування місцевих колаборантів та людини з “Агрокомплексу”. Працівники казали про постріли у повітря. Потім територію поділили.

“Захоплення земель загрожує поставити значну частину одного з найбільших у світі врожаїв зернових під контроль Росії. Ці кроки посилять глобальні економічні важелі Москви, особливо в країнах, що розвиваються, які вже давно покладаються на українське та російське виробництво зерна для забезпечення продовольством”, пишуть журналісти.

На окуповані ферми приїжджали призначені Росією “представники адміністрацій” у супроводі озброєних людей.

“Вони говорили землевласникам, що відтепер землі належать їм – і вимагали, інколи під дулом пістолета, переписати права на власність відповідно до російських, а не українських законів”, кажуть джерела.

Деяким фермерам дозволили зберегти свої землі, але вимагали 70% врожаю.