СБУ опублікувала список діячів РПЦ в Україні, до яких застосували санкції

Служба безпеки України опублікувала повний список осіб, які за її поданням потрапили під санкції РНБО і були затверджені президентом Володимиром Зеленським.

Загалом йдеться про 10 фігурантів, які є представниками РПЦ в Україні або тісно пов’язані з цією організацією, повідомляє пресслужба СБУ.

Більшість із них нині перебувають на тимчасово окупованих територіях України або за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський натякнув, що розбереться з РПЦ в Україні: “Будуть іще кроки”

Зокрема, під санкції РНБО потрапили:

Новинський Вадим Владиславович (клірик УПЦ);

Лебідь Петро Дмитрович (митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври);

Швець Ростислав Пилипович (Лазар, митрополит Симферопольський и Кримський);

Удовенко Володимир Петрович (Платон, митрополит Феодосійський і Керченський);

Опанасенко В’ячеслав Олександрович (єпископ Коктебельский Агафон);

Овсянніков Олександр Олександрович (єпископ Джанкойський і Роздольненський Олексій);

Чернишов Костянтин Валерійович (єпископ Бахчисарайський Калленік);

Таранов Олександр Борисович (архієпископ Ровеньківський і Свердловський Аркадій);

Іванов Олег Олександрович (колишній митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей);

Масленіков Олексій Олександрович (колишній митрополит Роменський і Буринський Iосиф).

“Фігуранти санкційних списків виступали з різними ініціативами. Зокрема, пропонували приєднати очолювані ними єпархії до РПЦ, погодились на співпрацю з окупаційною владою, просувають проросійські наративи, виправдовують військову агресію Росії в Україні”, повідомляють в СБУ.

Обмежувальні заходи щодо цих осіб запроваджуються строком на п’ять років. Їм заблокують активи, обмежать торговельні операції, заборонять виведення капіталів за межі України.

“Крім того, усі вони позбавляються державних нагород України, а також інших форм відзначення. Відтепер ці особи не зможуть набувати у власність земельні ділянки, приватизувати державне майно та права інтелектуальної власності. СБУ продовжує комплексну роботу щодо захисту української державності і надалі викриватиме осіб, які загрожують суверенітету і територіальній цілісності України”, йдеться у повідомленні.

1 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність РПЦ в Україні. Також РНБО ініціювала перевірку законності перебування РПЦ в Україні у Києво-Печерській Лаврі.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що “існують законодавчі складноші” щодо заборони діяльності Російської православної церкви в Україні. Втім питання щодо заборони вирішать. Про це Ткаченко сказав в ефірі телемарафону.