Експерт: Росія програє енергетичну війну із західними країнами

Є як мінімум три фактори, які дозволяють сказати, що РФ не зуміє здобути перемогу в енергетичній війні із Заходом, а навпаки, буде з тріском в ній розгромлена.

Росія втратила найбільший ринок, у неї проблеми з логістикою і їй не вистачає технологій, заявив колишній глава Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль виданню Bild.

Перше, зазначив він, до початку війни Європа набувала 75% експортного російського газу і 55% експортної російської нафти. Європейський союз був найбільшим покупцем енергоресурсів РФ, але тепер ця лавочка прикрита. Щоб побудувати нові трубопроводи в Азію, РФ знадобляться десятки років і багатомільярдні вкладення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський сказав, до якої позначки занизити російську нафту

Друге – РФ не зможе переорієнтувати поставки нафти та газу навіть по морю. В Європу танкер йде близько п’яти днів, в Азію – від 65 до 75 днів, якщо він йде з місць, де у Росії є розвинена інфраструктура для транспортування енергоресурсів.

Третє – російським енергетичним компаніям, які займаються видобутком нафти та газу, буде потрібно багато новітніх технологій, щоб успішно розробляти геологічно складні родовища. При цьому той факт, що велика частина західних компаній з РФ пішла, не просто не дозволить збільшити видобуток, а й ускладнить збереження поточного рівня видобутку енергоресурсів.

24 листопада президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС готує дев’ятий пакет санкцій проти РФ. Також скоро затвердять обмеження ціни на російську нафту разом з G7 та іншими великими партнерами.

У жовтні ЄС прийняв восьмий пакет санкцій проти Росії. У ньому встановили граничну ціну на нафту і нафтопродукти. У списку санкцій – 30 фізичних та сім юридичних осіб.

На початку листопада ЗМІ повідомили, що США і союзники домовилися про обмеження ціни продажу російської нафти. Ціни обмежать з 5 грудня.