Як перевірити, чи свіжі яйця – кілька порад

Яйця зазвичай можна зберігати за кімнатної температури до семи днів, а в холодильнику до 45-ти.

Кілька перевірених і надійних методів дізнатися, чи свіжі яйця, зібрала Gazeta.ua.

Якщо яйце розбити, то свіже тримає форму, білок не розповзається, тримається навколо жовтка. Жовток свіжого яйця світло-жовтого кольору має форму пів сфери. У давніших яєць жовток темніший, а білок з часом синіє, в ньому проявляються частинки червоного або коричневого кольору.

Зорієнтуватися можна також за запахом. Навіть не розбите яйце має характерний неприємний запах, якщо воно вже несвіже. Можна подивитися яйце на світло. Якщо через шкаралупу яйця проступають темні плями − його можна викидати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що їсти з корисного і ситного, коли немає електрики та газу: поради нутриціолога

Яйце можна покрутити на рівній поверхні, свіже обернеться довкола своєї осі менше разів, ніж протухле. Якщо яйце піднести до вуха і потрусити, то в несвіжого всередині буде щось бовтатись або хлюпати.

Можна яйце покласти до горнятка з холодною водою. Свіже має опуститися на дно і лягти на бік. Якщо потоне і зафіксується вертикально − яйце не першої свіжості, але ще придатне для споживання. А от якщо спливе його потрібно викинути.

Якщо яйця купуєте в магазині, обов’язково зверніть увагу на термін придатності, вказаний на пакуванні. Іноді яйця можна використовувати протягом деякого часу після закінчення терміну придатності, якщо вони зберігалися в правильних умовах. Але перед цим їх потрібно перевірити.

У нинішніх умовах, коли тривалі відключення електроенергії стали нормою, зберегти вдома запас продуктів стало неабиякою проблемою. Холодильник та морозильна камера тепер допоможе мало. У Держпродспоживслужбі підготували низку рекомендацій, що дозволять максимально зберегти продукти при тривалих відключеннях світла та харчуватися безпечно.

Сало можна використовують для приготування різних страв. Важливо, що воно було якісним і смачним. Якість сала визначають, зокрема, за його щільністю, пружністю та товщиною. Кілька порад, як придбати хороше сало, зібрала Gazeta.ua.