Генерал США заговорив про “вікно можливостей” щодо переговорів України з РФ

Головний генерал Сполучених Штатів Америки Марк Міллі вважає, що Україні та Росії варто найближчим часом сісти за стіл переговорів.

Але американський президент Джо Байден і його радник з нацбезпеки Джейк Салліван переконані, що ще зарано. Про це пише The New York Times з посиланням на джерела в американській владі.

Міллі на нарадах намагається довести, що українські військові досягли на передовій стільки до зими, наскільки розумно могли розраховувати. Тому Україні варто закріпити успіхи за столом переговорів.

Генерал США рішуче виступає за дипломатію. Одна не хоче, щоб створювалося враження про тиск на Україну. На нарадах він показує супутникові знімки російських укріплень і запевняє, що взимку інтенсивність бойових дій ослабне, а шанси подальших істотних змін лінії фронту зменшаться.

За його словами, це “відчиняє вікно для переговорів”, стверджує NYT. Він також наводить приклад Першої світової війни, де обидві сторони багато років вели окопні бої без значних територіальних змін, але з мільйонами жертв.

Водночас позицію генерала США не поділяють ні Байден, ні Салліван. За їхніми словами, російський президент Володимир Путін не показує готовність до переговорів, а українці “натхненні військовими успіхами та не хочуть поступатися територією за столом переговорів”.

Салліван переконаний, що якщо Штати зараз наполягатимуть на переговорах, то це дасть сигнал російському диктатору, кажуть джерела видання. Путін тоді вирішить, що йому потрібно ще трохи затягнути війну і тоді американці все зроблять для нього, вважає радник Байдена.

Інші високопосадовці зазначають, що будь-яка пауза зараз дасть Путіну шанс перегрупуватися. Загалом радники Байдена вважають, що війна буде врешті-решт врегульована переговорами, але момент ще не настав, а США не повинні виглядати як країна, яка тисне на Україну.

Доповнюється.