Загроза повного блекауту – пояснили, чи можливий він в Україні і за яких умов

У компанії Yasno пояснили, чи є загроза повного знеструмлення в Україні.

Хоч повний блекаут і можливий, але зараз в країні немає передумов. Про це заявив генеральний директор енергетичної компанії Yasno, що входить до групи ДТЕК, Сергій Коваленко.

“Він можливий. Але досягти повного блекауту в Україні скаженому сусіду буде непросто. Для цього потрібно буде розбомбити або всю генерацію, або всю інфраструктуру мереж – а це сотні енергетичних об’єктів по всій країні. З нашими ЗСУ та ППО це майже неможливо. На мій погляд, для блекауту зараз нема передумов, а ось зі стабілізаційними відключеннями нам ще доведеться жити. Тому дивимось за обстрілами”, зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи зможуть російські хакери знеструмити Україну в СБУ дали відповідь

Також гендиректор Yasno закликав українців економити електроенергію, адже так “ми зможемо ще швидше повернутися до нормального життя”.

Блекаут це аварія в енергосистемі. Як пояснили в ДТЕК, він може статися лише тоді, коли автоматика без попередження вимикатиме систему через критичне перевантаження й критичний незбіг попиту електроенергії на її пропозицію. У такому разі спрацьовує автоматика і від’єднує споживачів від мережі, щоб вона не перегоріла.

Масованими ударами по українській інфраструктурі, Росія намагається чинити “енергетичний геноцид”. Але в України є план протидії, заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Укренерго прогнозує дефіцит в енергосистемі. Тому компанія надала обсяги для обмеження електропостачання для споживачів у м. Київ, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській областях, йдеться у повідомленні Укренерго.

Уранці 31 жовтня російські терористи масовано атакували Україну. “Прильоти” підтвердили у низці областей.

Били окупанти переважно по об’єктах енергетичної інфраструктури з літаків-ракетоносців стратегічної авіації. Численні прильоти пошкодили енергосистему України.