Як прибрати в шафі, щоб стало більше місця: добірка порад

Порядок у шафах допоможе заощадити час і зусилля під час одягання.

Правильно складені чи розвішені речі додають простору гардеробним. І тоді питань “куди ж його все запихати”, просто не виникатиме.

Gazeta.ua зібрала поради, як навести порядок в шафі, щоб стало більше місця.

Перш ніж починати складати речі в шафі, вийміть з неї все та переберіть. Непотрібного позбудьтеся. Викинувши або віддавши комусь речі, які давно не носити, ви автоматично звільняєте простір у шафі.

1. Правильні вішаки

Планка у шафі може здаватися заповненою вщент через товсті вішаки пластикові або дерев’яні. Якщо весь одяг вішати на таких, вони займуть багато місця, попри незначну кількість одягу. Тому використовуйте широкі вішалки тільки для важкого одягу. Решту вішайте на тонкі прогумовані або велюрові, з яких речі не зісковзуватимуть. Щойно ви заміните вішалки на тонші, то побачите, як в гардеробі з’явилося вільних 15-20 см.

2. Складати чи розвішувати

Одяг зберігають двома методами: розміщують його складеним на полицях або вішають на вішалки. При складанні одягу, ви економите значно більше простору, ніж коли його вішаєте. Залиште для розвішування тільки найдорожчі та делікатні речі, решту прибирайте в ящики й полиці.

3. Краще в стопках чи навстоячки

Зберігати речі вертикально, а не нашаровувати одна на одну в стопки значно краще. По-перше, це заощаджує місце. По-друге, сприяє тому, щоб речі менш м’ялися. Вам здається, що річ неодмінно помнеться. Однак, частіше одяг морщиться, коли зберігатися в стопці, оскільки на нього здійснюється більший тиск.

Формуйте з кожної речі простий гладкий прямокутник, заклавши спочатку бічні сторони до центру і підігнувши рукава. Потім підберіть одну сторону прямокутника і перекладіть так, щоб сторони збіглися. Потім знову і знову, поки предмет одягу, поставлений на ребро не буде перевищувати висоту ящика для одягу. Не бійтеся кількості складок.

4. Тугіше складайте тонкий одяг

Складати тонкий і легкий матеріал треба тугіше, так, щоб він не розпадався, якщо поставити його на ребро. Товстому і пухнастому матеріалу краще давати більше простору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для дощових днів. Трендові й перевірені комбінації осінніх образів

5. Вішайте одяг однієї категорії поряд

Розділяйте простір для вішалок на категорії: жакети, сукні, блузки, костюми. Нехай кожна категорія речей висить поряд. Так вам буде простіше підбирати комплекти для виходу.

6. Уявіть стрілку, спрямовану вгору і вправо

Використовуйте таку уявну лінію при розміщенні одягу на планці в шафі. Вішайте важчі й довгі предмети зліва, а легкі праворуч. Нехай довжина одягу зменшується, коли ваш погляд рухається вправо. Таке розташування дає відчуття легкості й свободи простору.

7. Не нехтуйте належним складанням шкарпеток та колготок

Складати їх у пакети, зв’язувати, або підтикати гумку одну до іншої не потрібно. Від цього гумки шкарпеток розтягуються, втрачають форму і займають більше місця. Краще розгладьте шкарпетки, покладіть їх одна на одну і складіть вдвічі або втричі. Колготки також розправте і згорніть в рулон.

Плями від поту – одні з найважчих в очищенні. Особливо це стосується білого та чорного одягу. На них сліди видно найкраще. Їх відразу помітно на комірі та в зоні пахв. Щоб відіпрати плями поту на світлих та чорних речах можна скористатися кількома способами.

Якщо після праски з’явилися плями на одязі, варто скористатися оцтом, заваркою, молоком, лимонним соком або содою.