У SpaceX заявили, що більше не збираються фінансувати Starlink для України – CNN

Компанія SpaceX, що належить Ілону Маску, заявила, що більше не збирається фінансувати роботу супутникового інтернету Starlink в Україні. Нібито це занадто дорого обходиться компанії й витрати повинен взяти на себе хтось інший.

Зокрема, компанія Маска запропонувала Пентагону взяти на себе фінансування мережі в Україні, повідомляє американський телеканал CNN з посиланням на документи, які є в його розпорядженні.

Так, до рук журналістів потрапив лист SpaceX на адресу Пентагону. У документі сказано, що компанія більше не в змозі фінансувати роботу мережі Starlink в Україні та просить Міністерство оборони США взяти витрати на себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маску “приписали” розмову з Путіним перед твітами про Україну. Ілон відреагував

У листі компанія оцінює витрати на обслуговування терміналів в Україні в $120 млн до кінця 2022 року і ще в $400 млн за 12 місяців 2023 року. Сума охоплює витрати на функціонування як військової мережі терміналів в Україні, так і урядової.

“Ми не в змозі надалі дарувати термінали Україні або фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу” – зазначив у листі до Пентагону його автор, директор компанії з державних продажів.

Також в документах, отриманих каналом, міститься, серед іншого, нумерація всіх поставлених в Україну пристроїв, витрати на кожне з них та запит Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на ще майже вісім тисяч терміналів, зроблений в липні 2022 року. До останнього документу є супровідний лист стороннього консультанта Пентагону, який висловлює сумнів у тому, що компанія Маска зможе задовольнити запит України.

“Я не думаю, що у них є фінансова можливість надати будь-які додаткові термінали або послуги на прохання генерала Залужного” – зазначив він.

Раніше видання Financial Times написало матеріал, в якому заявило: українські військові повідомляють про перебої в роботі пристроїв зв’язку Starlink на лінії фронту. Це значно ускладнює комунікацію і процес деокупації.

Сам Маск пізніше прокоментував цю інформацію, назвавши її неправдивою і зазначивши, що його компанія витратила на роботу пристроїв в Україні $80 млн доларів.