Міністр закордонних справ Литви висловився про вступ України до НАТО

Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсбергіс назвав питання вступу України в НАТО “слоном у кімнаті, якого неможливо не помітити”.

Він не здивувався, що президент Володимир Зеленський подав заявку на вступ до Альянсу за прискореною процедурою, передає “Укрінформ”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Існування НАТО без України не має сенсу глава МЗС Литви

“Я думаю, що багато хто очікував від української влади чогось подібного. Українську армію вже озброюють як армію НАТО, готують як армію НАТО, тому залишається лише питання, коли вона практично стане частиною НАТО і коли країна стане частиною Альянсу. Отже, це питання слон у кімнаті, якого неможливо не помітити”, сказав Ландсбергіс.

Західним політикам зараз треба говорити з партнерами та намагатися переконати, що майбутнє України в НАТО, а майбутнє НАТО з Україною. Міністр не бачить іншого шляху.

Він нагадав, як Захід на початку вторгнення не хотів давати Україні зброю.

“Зрозуміло, що всі ці аргументи вже не працюють. А якщо це так, я не бачу причин, чому б Україні не надати все, що у нас є? Я вже не раз про це говорив і зараз повторю, що всі наші запаси треба відкрити для української армії”, додав Ландсбергіс.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. 4 жовтня у НАТО отримали заявку.

Позаторік Україна здобула статус Партнера розширених можливостей НАТО. Підтримка вступу до НАТО серед українців досягла історичного рекорду.