Американські аналітики розказали про нові успіхи ЗСУ на Херсонщині

Збройні сили України продовжують зміцнювати свої позиції півдні країни, зокрема проводити перегрупування на півночі Херсонської області.

За останні 48 год. українські війська досягли значних успіхів у цьому регіоні, звільнивши низку населених пунктів, ідеться в аналітиці американського Інституту вивчення війни ISW за 5 жовтня.

“Російські війська на Херсонщині змушені евакуювати поранених до переправ через річку Дніпро, а також знищувати власні запаси боєприпасів під час відходу. Тим часом українські війська готуються до наступальних дій на північний захід від Херсона” сказано у щоденному звіті.

Аналітики ISW повідомляють про нарощування угруповання в області навколо населених пунктів Посад-Покровське, Олександрівки та Тернові Поди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін готується звільнити Шойгу, щоб перекласти провину за поразки на фронті ISW

Офіцерський склад армії РФ втік зі Снігурівки на Миколаївщині, кинувши напризволяще контингент російських військових. Американські експерти припускають, що командування путінської армії могли відвести зі Снігурівки в очікуванні контратаки ЗСУ.

“Втрата російськими військами Снігурівки стала б значною подією з огляду на становище міста на західному березі річки Інгулець. Втрата російськими військами контролю над річкою ще більше ізолює Херсон зі сходу й підвищить вразливість міста перед українським оточенням”, заявили військові експерти.

Війська РФ зосереджені на українському контрнаступі на північний захід від Херсона через побоювання, що українські сили створять умови для наступу безпосередньо на обласний центр.

Своєю чергою ЗСУ продовжують знищувати логістику й резерви російської армії. Удари українських військовослужбовців були націлені на російські тилові, транспортні, командні засоби й райони зосередження на всій території Херсонської області.

Контрнаступ Збройних сил України на Харківщині ще не досяг кульмінації. Просування української армії на північному сході країни може продовжитися звільненням територій у Луганській області.

Після втрати на початку вересня більшої частини окупованих територій Харківщини росіяни не змогли закріпитися на річках Оскіл і Сіверський Донець. Відповідно, не змогли використати їх як природні кордони, щоб запобігти просуванню українських сил на вразливі ділянки окупованого Росією північного сходу України.