Кожен 10-й опитаний українець має зруйноване або пошкоджене житло

Третина (32%) опитаних українців зазнали матеріальних втрат внаслідок війни.

Більше ніж половина мешканців територій, де проводилися чи ще тривають бойові дії, зазнала втрат. Про це йдеться в опитуванні соціологічної групи “Рейтинг”, проведеному з 15 по 19 вересня.

Серед втрат найчастіше називали гроші 36%, житло 23%, побутову техніку 14%. Свійських тварин втратили ще 7%, авто 6%, виробництво 5% та комерційну діяльність 4%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Нічого святого”: росіяни зруйнували більше 200 релігійних споруд

Кожен 10-й опитаний зазначив, що його житло або зруйноване (2%), або ж пошкоджене (8%). Ще 5% не знають в якому стані їхнє помешкання зараз. Близько третини тих, чий дім знаходиться на деокупованій території або території бойових дій, зазначили, що їхнє житло пошкоджене.

Третина українців, в яких пошкоджені будинки, вже почали їх відновлювати. Зокрема, 4% почали капітальний ремонт, 27% частковий. Серед тих, хто втратив житло, 18% вже подали заяву про пошкодження в “Дію”, 16% у правоохоронні органи, 15% у інші державні інституції, 67% поки не подавали нікуди заяви.

39% постраждалих вважають, що їхні будинки треба відновлювати якомога швидше. А 59% переконані, що варто спочатку дочекатись закінчення війни.

Унаслідок війни, яку Росія розв’язала проти України, українська економіка вже втратила близько $113,5 млрд.

В Офісі президента завершують працювати над Планом відновлення та модернізації. На реалізацію плану виділять $17 млрд. Ним передбачається повністю відновити житло на деокупованих територіях, а також частину шкіл, садочків, лікарень та об’єктів ЖКГ, загалом понад 38 тис. об’єктів.