Держдума “ратифікувала” незаконну анексію чотирьох областей України – що це означатиме

Російська Держдума ухвалила незаконне рішення анексувати окуповані території Херсонської, Запорізької, Луганської і Донецької областей. Для України це нічого не означатиме, однак це поганий прецедент для міжнародного права. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олексій Голобуцький.

“Для Росії це не матиме нічого хорошого. Це така ж ситуація, яка була з анексією Криму. Це нові санкції та обмеження. Такі дії Москви руйнують всю післявоєнну систему міжнародного права. І Крим 2014-го пропустили. Тому це поганий прецедент для світу, якщо території не деокують”, говорить Голобуцький.

Для України та її воєнної стратегії рішення Кремля нічого не значать, пояснює політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Росіяни воюють навіть з мертвими”: хто і як евакуює тіла загиблих українців

“Це наша територія, як би її не називали. Росія стверджуватиме, що вони захищають “власні території”. Путін про це вже говорив. Але це більше для внутрішньої аудиторії. Для світу це не працюватиме. Ба більше, бачимо ситуацію з Лиманом. Він був окупований, а потім знову став нашим. Це мова фактів”, додає Голобуцький.

Російська Дума “ратифікувала” незаконну анексію Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської областей. Ідеться про фіктивні договори “про прийняття до складу Росії”.

30 вересня Путін оголосив незаконну анексію чотирьох українських областей. Повністю армія ворога не контролює жодну з них і втрачає раніше захоплені населені пункти. Анексія була оголошена після фейкових референдумів, результати яких окупанти оформили ще до їх проведення.