Путін має “дивний варіант” проблем Горбачова – ISW

Президент Російської Федерації Володимир Путін, імовірно, дістав проблеми, схожі до тих, з якими свого часу зіткнувся останній радянський лідер Михайло Горбачов.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) описує проблеми Путіна як “дивний варіант” тих, з якими зіткнувся Горбачов через політику відкритості. Про це йдеться у звіті аналітиків за 2 жовтня.

Горбачов частково відкрив інформаційний простір у Радянському Союзі в середині 1980-х. Він сподівався, що радянські громадяни дадуть йому уявлення про причини бюрократичної дисфункції в СРСР, які він не міг виявити зверху.

Однак радянські громадяни не зупинилися там, де цього хотів чи очікував Горбачов. Вони атакували всю радянську систему. Реформи, які він розпочав після періоду відкритості, зрештою зруйнували Радянський Союз, а не зміцнили його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни “запроваджують” систему перепусток на одній з окупованих територій

На думку аналітиків ISW, Путін, безперечно, повністю усвідомлює цю модель. Тож він “звісно, не збирається її повторювати”.

Російський диктатор ніколи не встановлював ступінь контролю над російським інформаційним простором на радянському рівні. Але водночас неухильно звужував його до тих платформ, які він терпить.

В ISW зазначають, що Путін звільнив воєнних блогерів від необхідності дотримуватися схвалених Кремлем наративів. Також зберіг разом з тим платформу, на якій вони представляють свою основну аудиторію.

Аналітики ISW прогнозують, що спільнота блогерів може почати підривати наративи російського диктатора на тлі поразок і невдач у війні Росії проти України. Ба більше, їхні наративи поширюються на основні ЗМІ, що контролює Кремль.

Воєнні блогери дедалі частіше з’являються на російському державному телебаченні й у пов’язаних з Кремлем ЗМІ після падіння лінії фронту в Харкові. І вказують на невдачі в російській воєнній кампанії, перебільшуючи необхідність перемоги Росії у війні й ціну, яку росіяни мають бути готові заплатити.

“Ще невідомо, скільки Путін терпітиме й що станеться, якщо й коли він спробує закрити воєнних блогерів і їхню критику його рішень, які він поки дозволяє поширювати в Росії”, резюмували аналітики.

У Російській Федерації почали “шукати винного” у невдачах на війні проти України.

Хтось з потенційних “винуватців” “може не вижити”. Про це заявив радник голови Офіса президента Михайло Подоляк 3 жовтня.

За його словами, у Росії бойовими діями “керують” клерки з Кремля, внутрішні спецслужби, власники приватних військових компаній, глава Чечні Рамзан Кадиров, пропагандисти й особисто президент Росії Володимир Путін.