“Мамо, де тато?”: як родина загиблого військового переживає втрату і яку роль відіграє фонд “Діти героїв” (Відео)

Діти героїв

“Діти Героїв”

Зараз під опікою фонду більше 800 дітей

Як жити далі? Таке питання поcтало перед 42-річною Світланою, яка навесні втратила свого чоловіка та залишилася сама з двома дітками. Її чоловік від першого дня повномасштабного вторгнення боронив Київ, а далі вирушив на Харківщину. Там і віддав своє життя за незалежність України. Про історію мужнього оборонця, його родини, а також про підтримку благодійного фонду “Діти Героїв”, який допоміг жінці оговтатися від втрати – далі у сюжеті журналістки “5 канал” Софії Норенко.

” – Добрий, веселий. – Розумний, він ходив на роботу. – Грали в шахмати, грали в дракона, в хованки, в доганялки – Ми ще їздили в парк, я пам’ятаю, в Бучу”, – таким свого татка запам’ятали 7–річна Анастасія та 5–річний Макар.

Їхній батько Андрій на позивний “Смайл” брав участь у боях за Київщину у складі 130 батальйону територіальної оборони. Після деокупації області вирушив разом із побратимами на Харківщину.

Дружина полеглого героя 42–річна Світлана згадує: “Познайомились ми років 8 назад, стали хрещеними батьками для донечки наших друзів, це був початок нашого знайомства”.

Світлана каже: спочатку Андрій не хотів нічого серйозного, бо у чоловіка за плечима вже було два шлюби. Та кохання і жіноча мудрість перемогли.

“І я мала з ним розмову, Андрію, ти розумієш, що моє сьогодні, це моє завтра, наші відносини сьогодні це є наші відносини завтра і ми дійшли до того, що скоріш за все нам треба розлучитися і пройшло два дві і він запропонував зустрітися, ми поговорили і така фраза: “я не знаю, що з того вийде, але давай спробуємо”, – розповідає жінка.

А вийшли стосунки, сповнені довіри та кохання, а ще двоє дітей. За рік до повномасштабного вторгнення став проходити військову підготовку. Підписати контракт із місцевою ТрО йому запропонували у військкоматі, і він не вагався.

“Я дуже чітко пам’ятаю той вечір, тому що я сказала, якщо війна ти розумієш, що ти зробив і він сказав, що так, це мій обов’язок і я хочу бути прикладом. Потім ми це проговорили і я прийняла його цей вибір, з 24 лютого це допомагало мені психологічно бути більш стійкою, тому що ця картинка, коли чоловік протягом року вдягає військову форму, бере рюкзак ця картинка зафіксувала у мене те, що він обов’язково повернеться”, – пояснює Світлана.

24 лютого Андрій пішов виконувати бойові завдання на Київщині. А дружину з дітьми попросив виїхати зі столиці. На початку березня Світлана з Макаром та Анастасією поїхали до Німеччини. Та навіть на відстані вони були разом.

“Ті розмови, які ми вели щовечора на кухні за вечерею, я їх почала описувати йому смс, як пройшов наш день, що робили дітки, тому що це на фронті його підбадьорює і допомагає”, – каже дружина загиблого військовослужбовця.

Це відео Андрій отримав від родини у свій останній 46–й День народження. Через 3 дні, 27 травня був поранений і помер у Харківській лікарні наступного дня.

“На жаль, у двох метрах від нього зірвалась міна і хлопці виносили його з поля бою, він був при пам’яті при розумі, він керував процесом. Мені хлопці потім пояснювали, що ці осколки вони дуже небезпечні для людей, тому що вони дуже дрібні і вони мають дуже велику швидкість круговороту і вони просто прочісують все це”, – зазначає Світлана.

“Я жалкую за тим, що коли от була можливість, коли вони були на ротації мене не було поруч, коли це все сталося я не говорила дітям. Почалися такі моменти, коли ввечері перед сном Макар починає плакати і питає: “Мамо, де тато?” Настя дивиться в очі, бували такі дні, і питає: “Скажи, тато повернеться?”. І це було боляче, але я сказала так, як є”, – зізнається жінка.

Допомогли повернутися до життя, – каже Світлана, – у фонді “Діти Героїв”. Ця організація бере під опіку дітей, чиї батьки загинули на війні, і супроводжує родину до повноліття.

“Я хочу подякувати фонду за ту підтримку і піклування, яке вони надають мені і діткам, тому що описати складно словами – це потрібно почути і зрозуміти”, – наголошує Світлана.

Зараз під опікою фонду більше 800–сот дітей. Допомагають родинам як матеріально, так і психологічно.

“У нас є запити, які ми як помічники при обдзвоні збираємо, коли мама вже готова чи бачить, що дитина закривається, буває таке, що дитина залазить під стіл і плаче. Ми назначаємо у нас безкоштовно по 10 сеансів для матері і для дитини, після того, як завершені індивідуальні ми їх не залишаємо на самоті і включаємо в групу підтримки”, – запевняє помічниця родини, психологиня БФ “Діти героїв” Вікторія Яцук.

Для тих, хто потребує їхньої підтримки, співзасновниця закликає не соромитися і звертатися. Вся необхідна контактна інформація на їхньому сайті. Також долучитися до допомоги може кожен охочий у будь–якій точці світу. На сайті фонду є реквізити. Здійснити переказ можна у гривнях, іноземною та криптовалютою. Доступний банківський рахунок, paypal.

Софія Норенко, Ігор Костюк. “5 канал”.

Читайте також: В останні хвилини рятував життя побратима: як фонд “Діти героїв” допомагає родині пережити втрату – сюжет 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.