Вибухи на “Північному потоці”: у РФ назвали умови відновлення роботи

Усунути підводні розриви трубопроводів “Північний потік” технічно можливо.

Водночас для цього необхідно знайти та залучити великі кошти, заявив заступник прем’єр-міністра Російської Федерації Олександр Новак, передає Bloomberg.

“Таких інцидентів ніколи ще не було. Звичайно, технічні можливості для відновлення інфраструктури є, на це потрібен час та кошти. Я впевнений, що відповідні можливості будуть знайдені”, сказав Новак.

Зараз газ у Євросоюз із РФ надходять через Туреччину та українську газотранспортну систему. Обсяги поставок у рази нижчі, ніж до повномасштабної війни. Газопровід через Польщу зупинений, через поломку також не працює “Північний потік-1”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виток газу з “Північного потоку” може спричинити екологічну катастрофу Bloomberg

Хоча жоден із трубопроводів не використовували під час імовірних вибухів, вони були заповнені газом, який через підрив потрапив до Балтійського моря. За словами шведської берегової охорони, четвертий витік стався на газопроводі “Північний потік-2” у безпосередній близькості від більшої дірки, виявленої на сусідньому “Північному потоці-1”.

За однією з теорій, водолази могли закласти вибухівку в дві труби “Північного потоку-1” і в одну з двох труб газопроводу “Північного потоку-2”. Точкові вибухи вказують на те, що витоки величезні і швидкість падіння тиску відповідно висока.

Німеччина, Данія та Швеція підтвердили вибухи на газопроводі “Північний потік”. Заявили, що причиною протікання у двох нитках газопроводу стали влаштовані кимось вибухи.

26 вересня стало відомо про падіння тиску на одній із ниток газопроводу “Північний потік-2”. З’ясували, що розгерметизація сталася у водах Данії. Агентство Reuters писало, що трубопровід був заповнений 300 млн м³ газу, перш ніж Німеччина відмовилася від його використання.

За даними ЗМІ, Сполучені Штати Америки кілька тижнів тому попередили уряд Німеччини про можливі атаки на газопроводи в Балтійському морі. Відповідною інформацією з офіційним Берліном поділилися джерела ЦРУ. Представник уряду ФРН відмовився коментувати цю інформацію.

Німецькі спецслужби припускають, що три труби газопроводів “Північний потік-1” і “Північний потік-2” в Балтійському морі можуть стати назавжди непридатними для використання після ймовірних актів диверсії. Західні країни називають те, що сталося актом саботажу з боку РФ.