Лідери дев’яти країн НАТО підписали заяву щодо України – про що йдеться

Лідери дев’яти держав-членів НАТО 2 жовтня підписали заяву, у якій закликали Альянс суттєво збільшити військову допомогу Україні.

Вони відвідували Україну під час війни й “на власні очі переконалися в наслідках російської агресії”. Текст заяви опубліковано на офіційному сайті президента Польщі.

Лідери країн вкотре заявили про підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: США повинні нарешті дати Україні далекобійні ракети ATACMS

“Не можемо мовчати перед лицем кричущого порушення міжнародного права з боку Російської Федерації. Ми не визнаємо й ніколи не визнаємо спроб Росії анексувати будь-яку українську територію”, ідеться в заяві.

Президенти країн наголосили, що підтримують Україну в її захисті від вторгнення Росії.

“Вимагаємо від Росії негайно вийти з усіх окупованих територій і закликаємо всіх членів Альянсу істотно збільшити військову допомогу Україні”, наголошують лідери європейських держав.

Заяву підписали президенти Польщі Анджей Дуда, Чехії Мілош Земан, Естонії Алар Каріс, Латвії Еґілс Левітс. Під документом також підписалися президент Литви Ґітанас Науседа, Північної Македонії Стево Пендаровський, Чорногорії Міло Джуканович, Румунії Клаус Йоганніс і Словаччини Зузана Чапутова.

Україна вважає, що члени НАТО, які раніше були проти вступу України до Альянсу, мають змінити позицію на позитивну. В Україні триває війна і вирішується майбутнє євроатлантичного простору. Будь-які зволікання неприпустимі, зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

30 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО в прискореному порядку.

Двері в НАТО для України відчинені. Зараз увага Альянсу зосереджена на допомозі Україні, сказав генсек Єнс Столтенберґ.