Оточення Лиману та ситуація на півдні – показали нові карти боїв в Україні

Українські війська продовжують бої за Лиман на Донеччині. За оцінками американського Інституту вивчення війни (ISW), визволити місто можуть протягом 72 годин.

Росіян у місті блокують. Вони змушені оборонятися. Про це свідчать свіжі карти боїв в Україні, оприлюднені (ISW).

Росіяни все ще контролюють Лиман. Але відійшли зі своїх позицій у Дробишевому, що приблизно за 6 км на північний захід від Лиману, і Ямполі – приблизно 13 км на південний схід від Лиману.

За даними карт, загарбники нині контролюють одну дорогу з Лиману на Торське, тоді як ЗСУ перекрили дорогу Дробишеве-Торське в районі Ставок.

“Ймовірно, українська артилерія завдає ударів по відступаючим російським військам біля Торського. ЗСУ форсували річку Сіверський Донець у Дронівці і зараз діють у лісах на південь від Кремінної”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ми в кільці, нам пи*да скоро…” – російські окупанти телефонують рідним, щоб попрощатися

Російські джерела повідомляють про направлені до Лиману підкріплення. Але ці дані суперечливі. Кажуть, що частина військових, які прибувають, новомобілізовані.

ЗСУ продовжують поступово просуватися навколо Куп’янська на східному березі річки Оскіл. Український Генштаб повідомив, що російські війська обстріляли Петропавлівку (за сім кілометрів на схід від Куп’янська). Це може свідчити про те, що ЗСУ діють на цій території.

Аналітики констатують, що російські війська у Луганській області зазнають суттєвих втрат через удари HIMARS. Зокрема, на заводі під Алчевськом, де загарбники організували базу.

Не вдається російським військам здобути територіальні успіхи на Донеччині. Там по всій лінії фронту тривають обстріли.

Українські війська відбили російські наземні атаки в районі Бахмута та Веселої Долини, Зайцевого, Одрадівки та Майорська.

На південному фронті українські війська продовжують натиск на росіян. Зокрема, окупанти намагаються відновити мостові переправи через Дніпро та стягувати до Херсона додаткові сили.

Росіяни хочуть відновити Антонівський міст, завозять туди додаткові будівельні матеріали та ремонтну техніку.

Аналітики повідомляють про успішні дії ЗСУ біля Давидового Броду. Але кажуть, що ці дані не підтверджені. Українські сили там подавили російський опорний пункт. Це може означати, що українські бійці здійснили наземну атаку в цьому районі, або ж завдали щільного удару по росіянах.

Нині на півдні виділяють дві зони суттєвої бойової активності: на південь від межі Херсонської та Дніпропетровської областей та навколо українського плацдарму над річкою Інгулець.

Українські військові натякнули на те, що армія Російської Федерації втекла на Лиманському напрямі. Вони оприлюднили запис із дрона. На відео видно, як деякі військові швидким кроком йдуть без техніки понівеченою обстрілами посадкою.

Президент Росії Володимир Путін прагне залякати Захід ядерними погрозами, аби домогтися від України домовленості про припинення вогню. Таку угоду він використовуватиме для переозброєння, повідомляє Інститут вивчення війни ISW.