Щороку вирощуватимуть 5 млн саджанців: на Житомирщині відкрили перший лісонасіннєвий центр – сюжет (Відео)

Ліс

Керуватиме центром фахівчиня з понад 20-річним досвідом роботи у лісництві

1 мільярд дерев за 3 роки – такі плани за президентською програмою “Зелена країна” допоможе реалізувати новий селекційно-насіннєвий центр, який відкрився на Житомирщині. Там хочуть щороку вирощувати 5 мільйонів саджанців дерев із закритою кореневою системою.

Опинившись тут уперше, потрапляєш наче у ландшафтні дизайни закордоння: у Гладковицькому лісництві на півночі Житомирщини збудували лісовий селекційно-насіннєвий центр. В Україні, кажуть у лісгоспі, працюють 4 такі центри за потреби щонайменше 11. Війна вплинула на їх відкриття. На Житомирщині це перше нове підприємство, яке запустили від початку повномасштабного вторгнення.

“Ми маємо сучасну шишкосушарку, холодильні камери для зберігання насіння, маємо лабораторію з адміністрацією, комплекс по висіву, маємо холодильні камери, автономну централізовану котельню, склад для зберігання всього обладнання, торфосумішей і маємо поле дорощування – дві сучасні якісних теплиці”, – повідомив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства ВІктор Сахнюк.

Керуватиме центром фахівчиня з понад 20-річним досвідом роботи у лісництві.

“Відбудову було почати трошки страшнувато, але ризикнули і відкрились. І сьогодні через війну багато людей залишились без роботи. Тож тут когось будем працевлаштовувати”, – запевнила начальниця лісового селекційно-насіннєвого центру Наталія Кулаковська.

Голова Житомирської ОВА Віталій Буненко зауважив: “Зовсім недалеко розташована білорусь, якщо комусь захочеться прийти і знищити те, що ми будуємо, ми влаштуємо справжнє пекло. Це я запевняю як начальник військової обладміністрації. Ми не дамо нищити нашу землю”.

Ця лінія механізує всі процеси висіву насіння. Обладнання – італійське, допоможе вирощувати розсаду закритої кореневої системи.

“На виході ми маємо готову касету, де вже висіяне насіння, присипане, зволожене. Після того ми поставили мийку для касет. Обладнання складне, потрібна наша допомога, потрібно ще трошки навчатися, ми розкажемо покроково весь технологічний процес”, – запевнив директор компанії-постачальника обладнання Сергій Сергієвич.

Вирощування саджанців із закритою кореневою системою пришвидшить відновлення лісів в Україні, каже голова Держагентства лісових ресурсів.

“Якщо цей сіянець ми раніше садили в землю і тільки через 5-6 років отримували ліс людського зросту, то при цій технології ми отримуємо результат уже на 3-4 рік. Завдання лісівників буде швидко відновлювати ті втрачені території, пошкоджені території – звичайно, така технологія нам вкрай необхідна”, – сказав голова Держагентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

Взимку на підприємстві почнуть переробляти шишки, навесні висіватимуть насіння. Вирощуватимуть сосну звичайну, яка з насінини проростає за три тижні, кажуть лісничі.

“До двох хвоїнок виросла, ми її переносим на поле дорощування і у відкриту систему, і осінню вже висаджуємо. А решту погружаємо в холодильні камери і висаджуємо вже весною”, – зазначила начальниця лісового селекційно-насіннєвого центру Наталія Кулаковська.

У теплицях рослини поливатимуть автоматизовано.

“Маємо можливість виставити таймер подачі поливу, виставляємо час, і вона працює за часом”, – ствердив представник фірми-постачальника обладнання Ігор Мельниченко.

Лісонасіннєвий центр дасть змогу виконати завдання в межах президентської програми “Зелена країна”. А саме – висадити 1 мільярд дерев за 10 років.

“Такий лісонасіннєвий центр зможе по року давати близько 5 мільйонів саджанців з закритою кореневою системою з максимальним відсотком приживаності – це ще один елемент пазлу, який дозволить нам цю програму виконати. Відкриття підприємства мабуть найкраща відповідь окупантам, що їх ніхто не боїться”, – підсумував міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Із Житомирської області Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, “5 канал”

Читайте також: На Житомирщині трьом лісівникам, які захищають Україну на передовій, видали квартири 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.