50 країн сказали Росії забиратися із Запорізької АЕС

50 країн-учасниць 66-ї Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії засудили ядерний шантаж Російської Федерації.

МАГАТЕ закликало Москву негайно припинити будь-які втручання на українських атомних майданчиках. Про це повідомив Енергоатом.

Захоплення Запорізької атомної електростанції російськими військами є корінною причиною наявних в Україні загроз ядерної безпеки й фізичного захисту, заявили в організації.

“Ризики ядерних інцидентів залишатимуться високими, допоки Російська Федерація присутня на майданчику Запорізької АЕС. Станція має і надалі залишатися приєднаною до української електромережі як невіддільна частина української енергетичної системи”, сказано в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський виступив на Раді безпеки ООН

Також наголосили, що “будь-які сфальсифіковані референдуми, проведені РФ у межах міжнародно визнаних кордонів України, не матимуть юридичного чи політичного впливу на статус ЗАЕС або територій навколо неї”.

“Ми знову закликаємо Російську Федерацію негайно припинити всі дії проти ядерних об’єктів і на ядерних об’єктах в Україні, щоб українські компетентні органи змогли відновити повний контроль над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України”, заявили.

Заяву підписали: Албанія, Австрія, Австралія, Багамські Острови, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Республіка Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Гватемала, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Японія, Республіка Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Республіка Молдова, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Уругвай, а також Європейське співтовариство з атомної енергії.

Російські окупанти захопили місто Енергодар, де розташована Запорізька АЕС, 4 березня. Це найбільша за розмірами атомна станція у Європі й третя у світі.

У вересні Міжнародне агентство з атомної енергії оприлюднило звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС. Ситуація є безпрецедентною, написали вони.

МАГАТЕ повідомило, що поблизу станції цього тижня зафіксували три вибухи наземних мін.

Російські терористи замінували периметр станції.