Підводні археологи знайшли пароплав, який намагався запобігти загибелі “Титаніка”

Фахівці знайшли в Ірландському морі уламки судна, екіпаж якого намагався попередити трансатлантичний лайнер “Титанік” про айсберг.

Про це повідомляє CNN. За даними видання, йдеться про британський торговий пароплав “Месаба”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідники зняли унікальні кадри “Титаніка”

Відомо, що 15 квітня 1912 року екіпаж судна, що виконував рейс в Атлантичному океані, передав команді “Титаніка” радіоповідомлення, в якому попередив про велике скупчення великих айсбергів на шляху до Нью-Йорка.

Повідомлення було отримано, проте капітану його так і не передали. За кілька годин “Титанік” зіткнувся з айсбергом і затонув. В результаті загинуло понад 1,5 тис. людей.

Сам “Месаба” після цього протягом кількох років продовжував виконувати торговельні рейси. Судно затонуло в 1918 році внаслідок удару з німецького підводного човна, коли слідувало у складі конвою з Ліверпуля до Філадельфії.

При цьому точне розташування його уламків залишалося невідомим протягом понад 100 років

Виявити останки корабля вченим із Бангорського університету вдалося завдяки новому багатопроменевому гідролокатору.

Даний пристрій дозволяє картографувати морське дно з украй високим ступенем деталізації. Відомо, що всього з його допомогою на дні Ірландського моря було знайдено 273 уламки.

Дайвери з компанії OceanGate Expeditions уперше зафільмували затонулий понад 100 років тому “Титанік” із роздільною здатністю 8 тис. пікселів. Це дозволяє глядачеві роздивитися усі деталі на борту судна.

Під час чергового спуску до “Титаніка” члени морської експедиції OceanGate зняли невелике відео-дослідження.