Білоруський тарган готовий підсобляти путіну, а москалі трусяться від страху перед HIMARS – хроніка 218 дня війни (Відео)

Хроніка

Повномасштабна війна росії проти України

У білорусі вже готуються приймати 20 тисяч щойно мобілізованих росіян

Термінове засідання. На п’ятницю Зеленський скликає Раду національної безпеки та оборони. Порядок денний обіцяють згодом. Але оскільки саме 30 вересня путін і його злочинне кремлівське угруповання мають намір оголосити анексію тимчасово окупованих територій – тему розмову можна передбачити.

Білоруський тарган готовий до нової хвилі наступу. Тамтешній опозиціонер Павло Латушко із посиланням на власні джерела повідомляє: Лукашенко пообіцяв путіну від кінця осені і до завершення зими розмістити 120 тисяч російських окупантів на своїй території. Водночас, має відмобілізувати на війну з Україною ще 100 тисяч білоруських найманців. В українській розвідці зазначають: нині в білорусі вже готуються приймати 20 тисяч щойно мобілізованих росіян. А в Генштабі повідомляють, що ворог уже призвав до окупаційного війська понад 100 тисяч осіб.

“Ми розуміємо, що оголошена цифра в 300 тисяч – не кінцева. Найбільш ймовірно, що чисельність відмобілізованих в Росії буде значно більшою. Хочу зауважити, що мобілізація почалася не 21 вересня, коли її оголосив Путін. Про це свідчить інформація від понад 20 військовослужбовців, що намагалися чинити опір нашим військам у Харківській області. Зокрема, дана група відмобілізованих, яка потрапила в наш полон – була призвана 9 вересня, а менш ніж через тиждень – 13-го і 15-го вересня вони вже були направлені на територію України. Попередня підготовка і злагодження підрозділу не проводилася”, – сказав заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ.

На відміну від мобілізованих окупантів ЗСУ мають підготовку. І матимуть зброю. Як повідомляють чеські ЗМІ, США планують закупити у Південної Кореї озброєння і за посередництва Чехії доправити його до України. Зокрема, йдеться про боєприпаси та зенітно-ракетні системи Chiron – ефективні проти авіації, яка ховається на низькій висоті. Та й самі Сполучені Штати напередодні повідомили, що в новому пакеті американської допомоги передбачена передача вісімнадцяти нових HIMARS’ів. Щоправда, потім у Пентагоні уточнили: це анонс процесу закупівлі, розрахований на тривалу допомогу Україні. І гарантія того, що виробник забронює ці системи саме для ЗСУ. Але й з тими HIMARSами, які вже працюють на фронті, в окупантів не бракує проблем. Про це у перехоплених розмовах говорять самі російські загарбники.

На передовій ворог боїться української артилерії та ракет, а от обстрілювати цивільних страху у росіян немає. Минулої доби окупанти вбили шістьох мирних жителів на Донеччині. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації. А вже зранку у четвер ворог вдарив по Краматорську. 11-ро людей поранені. Пошкоджено будівлю колишнього інтернату, міської лікарні, приміщення Укртелекому та прилеглі багатоповерхівки. Влада вкотре закликала мешканців не ризикувати життям і виїхати з прифронтової території.

“Перший раз, другий раз, і втретє ось – я до магазину підійшов, йшов у магазин, говорю “можна заходити?” – Ось уже довбонули. Там перший будинок, шибки аж полетіли”, – розповідає житель Краматорська Віталій Аношкін.

“Ну, що я можу сказати? Ось хто мені це відшкодовуватиме, нажите працею непосильно. Ми хочемо жити вдома, щоб кожен у своєму ліжечку, щоб спав, своя робота, своя родина, щоб нікуди вони не їздили. А жили вдома усі. І щоби ми ходили в лікарню не за пораненнями, а ГРВІ, щоб від кашлю ходили лікувалися, але не від осколків ран ось цих ось”, – плаче жителька Краматорська Світлана Кравченко.

Закінчиться росія – закінчаться й атаки на мирне населення України. І над цим працюють наші Збройні Сили. За минулу добу ще 430 окупантів більше не звернуться по медичну допомогу, також знищено ще 13 танків, 20 бойових броньованих машин, 4 артилерійські системи та 9 одиниць автомобільної техніки. Підбито ще 4 крилаті ракети та 6 російських безпілотників.

А як генштабівська щоденна статистики виглядає не у цифрах, а на українській землі – демонструє лідер руху “Гонор”, військовослужбовець Сергій Філімонов.

Олексій Пасак, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, в РНБО оцінили, наскільки є ймовірним, що путін застосує стратегічну ядерну зброю.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.