Студентів іноземних вузів не випускають за кордон

Уряд заборонив студентам-чоловікам іноземних вузів виїжджати з України. Таке рішення прийняли 15 вересня через масову підробку документів.

 Щоб уникнути мобілізації, чоловіки почали приносити фальшиві документи про вступ до університетів інших країн, каже речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. Лише впродовж липня-серпня прикордонники виявили 600 псевдостудентів. Щоб не було зловживань, мають бути чітко прописані вимоги. Студентам дозволять виїжджати, якщо уряд ухвалить зміни до постанови №57, що визначає правила перетину кордону. Доти нікого не випускатимемо.

Через заборону виїзду за кордон десятки студентів зібралися в пункті пропуску “Шегині-Медика” на польсько-українському кордоні. Кілька днів проводили акції протесту.

 Я вступив цього року до Празької хімічної вищої школи, розповідає студент 18-річний Руслан Кушка. Це була моя мрія. У Чехії розвинена хімія, хороші профільні вузи. Намагався вступити до них ще в школі. Але навчатися не можу, бо мене не випускають. Кажуть, що надав недостатньо документів. Переробляв їх по кілька разів. Та навіть із сьомої спроби виїхати з України не зміг.

У чинній постанові не вказано про заборону студентам виїжджати з країни, говорить адвокат Оксана Киященко:

 У нас це регулюється лише роз’ясненнями прикордонної служби, яка не зрозуміло чому так робить. Раджу студентам оскаржувати рішення прикордонників через суд, бо їхні дії незаконні. Треба брати письмову відмову і з нею йти до суду чи голови Держприкордонслужби.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”