Для виходу на пенсію потрібно 29 років страхового стажу

Документи можна подати дистанційно

На обліку в органах Пенсійного фонду перебувало 10 841 117 осіб, станом на 1 січня 2022 року. На 1 квітня 10 793 258, 1 липня 10 775 414 пенсіонерів.

Фахівці Пенсійного фонду та Міністерства соціального захисту відповіли на поширені запитання читачів щодо виходу на пенсію.

Чи змінилася процедура виходу на пенсію після повномасштабного вторгнення Росії?

 Порядок звернень щодо призначення пенсії не змінювався після початку військової агресії РФ проти України. Громадянин може прийти особисто до будь-якого територіального відділення Пенсійного фонду. Потрібно надати заяву, копії документів для пенсії. Також виплату можуть призначити автоматично без звернення особи. Зокрема, через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису чи електронної системи BankID. Через вебпортал також можуть подавати документи громадяни, які перебувають за кордоном або на тимчасово захопленій території. Майбутній пенсіонер повинен звернутися до відділення фонду не пізніше трьох місяців від дня досягнення пенсійного віку. Тоді виплати почнуть нараховувати одразу.

Хто має право на призначення пенсії за віком?

 Право на призначення пенсії за віком мають особи, які досягли 60, 63, 65 років за наявності необхідного страхового стажу. Наприклад, 2022-го 60-річному громадянину треба мати не менш як 29 років страхового стажу для призначення пенсії. Щороку його тривалість збільшується на один рік. 2028-го становитиме 35 років.

Якщо 60-річному громадянину необхідного страхового стажу бракує, то пенсію призначать пізніше. Зокрема, 2025-го потрібно від 22 до 32 років стажу, щоб вийти на пенсію в 63 роки.

За наявності страхового стажу від 15 до 24 років пенсія за віком призначається після досягнення особою 65 років.

Який максимальний і мінімальний розмір пенсії в Україні?

 Мінімальну пенсію за віком встановлюють у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З 1 липня 2022 року він становить 2027 гривень. Чоловікам потрібно мати 35 років страхового стажу, жінкам 30. Якщо пенсія призначена до 1 жовтня 2011 року, то 25 і 20 років відповідно.

Максимальна пенсія дорівнює 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Чи зараховується навчання до страхового стажу?

 Поняття “страховий стаж” запроваджено законом про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Він набув чинності 1 січня 2004 року. До страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до цієї дати. Зокрема й навчання на денній (очній) формі у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, училищах, курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі, клінічній ординатурі. Це має бути підтверджено дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, довідками й іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

Після 1 січня 2004 року на­вчання зараховується до страхового стажу за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”